Stiri si noutati

STANA ANGHELESCU, DATA AFARA DE LA COTROCENI PENTRU TRAFIC DE INFLUENTA

Controversata consiliera a presedintelui Traian Basescu, Stana Anghelescu, sotia omului de afaceri Florian Anghelescu – care este unul dintre proprietarii fabricii de tigari cu acelasi nume -, si-a anuntat ieri demisia, la foarte putin timp dupa ce Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a descoperit la firma sa o evaziune de 650.000 euro.

Controlul a facut parte dintr-o ampla actiune a Fiscului, concretizata prin verificari inopinate efectuate la toate fabricile de tigari din tara. Daca, in general, producatorii de tutun au fost amendati cu maximum 2 miliarde de lei, fiind inaintate in total cinci plangeri penale pentru evaziune fiscala, de departe cel mai spectaculos caz a fost el al firmei Anghelescu Industries SRL, apartinand consilierei presedintelui Basescu.

?Unii s-au crezut mai presus de lege?

Fabrica la care este asociat Florian Anghelescu, sotul consilierei care-si va pastra aceasta titulatura pana pe 30 iunie, a eludat bugetul cu circa 650.000 euro, reprezentand contravaloarea accizelor si a TVA neplatite. Potrivit lui Sebastian Bodu, presedintele ANAF, controlul de o saptamana efectuat de doi inspectori fiscali a scos la iveala un minus de inventar de 27.530 kg tutun si faptul ca Anghelescu Industries nu tine evidentele "exacte si actualizate" cu privire la materiile prime si produsele accizabile finite. "Anghelescu ar fi justificat lipsa acestor cantitati prin faptul ca au fost vandute unei companii, dar din declaratiile administratorului respectivei societati reiese faptul ca nu a fost incheiat un astfel de contract cu Anghelescu Industries. In plus, firma nu mai desfasoara activitate", a mai spus Bodu. Pe langa amenda de 20 milioane de lei, inspectorii au mai facut propunere de inspectie fiscala generala, dar lucrurile par sa nu se opreasca aici, dat fiind ca ANAF a facut sesizare penala in acest caz. "Este posibil sa se lase cu sanctiuni mai grave, de genul amenzii penale sau inchisoare. Plangerile penale sunt formulate impotriva administratorului companiei. Anghelescu este asociat la aceasta firma. Dar Parchetul poate extinde cercetarile si asupra asociatilor, daca se descopera ca administratorul a derulat activitatea sub presiunea asociatilor", a declarat seful ANAF.

"Unii dintre asociatii fabricilor de tigari s-au crezut mai presus de lege, altii au crezut ca sunt controlati la ordin", a mai informat Bodu, care a lasat sa se inteleaga ca Anghelescu s-a incadrat in prima categorie.

Presedintele ANAF a mai informat ca noul Cod de Procedura Penala va obliga cluburile de fotbal sa-si onoreze datoriile de peste 19 milioane de euro, prin introducerea raspunderii solidare pentru administratori.

Desi rezultatul verificarilor ANAF pare surprinzator, indicii despre acesta au fost date de presedintele Basescu acum cateva zile, intr-un interviu acordat unui cotidian central, in care seful statului anunta ca cei care se folosesc de imaginea lui pentru a face si desface "vor plati factura minciunii", mai devreme sau mai tarziu. (C. Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *