Stiri si noutati

Standard & Poor reafirma notele si perspectiva stabila pentru Budapesta

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s Ratings Services a anuntat, joi, mentinerea calificativului A- pentru creditele pe termen lung si A-2 pentru creditele pe termen scurt, acordate capitalei Ungariei, Budapesta, perspectiva asociata fiind considerata stabila, informeaza agentia de evaluare financiara.
Calificativele acordate Budapestei reflecta cresterea, chiar daca volatila, a performantelor financiare ale orasului, in linie cu asteptarile. Acumularea debitelor directe a fost redusa, dar se estimeaza ca aceasta acumulare sa continue dupa cum orasul va implementa numeroase proiecte de infrastructura.
"Orasul are un ridicat nivel al lichiditatilor, o diversificata si relativ sanatoasa economie precum si un management sofisticat care vor continua sa sprijine evaluarile financiare", a declarat analistul de credite al agentiei de evaluare, Elena Okorotchenko. "Pe de alta parte, nesiguranta corelata reformelor financiare ale administratiilor regionale si locale precum si datoriile acumulate de compania locala de transport, BKV, si pierderile productive continue ale acesteia, reprezinta factori constrangatori ai evaluarilor financiare pozitive", a adaugat Okorotchenko.
Budapesta beneficiaza de rolul sau dominant drept capitala a Ungariei, pentru care Standard & Poor a acordat notele de A-/Stable/A-2 pentru rezervele valutare si A-/Stable/A-2 pentru forint. Capitala Ungariei produce 35 la suta din Produsu, eficienta si diversificata structura economica. Nivelul de trai al orasului este cel mai ridicat din tara, cu un PIB pe cap de locuitor de doua ori mai mare decat media nationala si doar putin sub media din UE-15.
Performantele bugetare au fost imbunatatite in anii 2003-2004, in acord cu asteptarile, dupa de in perioada 2000-2002 aceste performante au fost mult sub asteptari. Deficitul dupa cheltuielile de capital se asteapta sa se ridice la un nivel ridicat de aproximativ 10-16 la suta din PIB, pe termen mediu, din cauza unor semnificative nevoi de investitii. In anul 2005, orasul va avea, se estimeaza, un deficit de aproximativ 15 la suta din venituri, cele mai multe dintre ele fiind finantate din rezerve.
Nivelul debitelor directe a ramas moderat la 38 la suta din veniturile productive, in anul 2004, cu posibilitatea de crestere la 70-80 la suta in urmatorii cativa ani, datorita investitiilor de capital. Datoriile uzuale ale orasului, necesare platii la scadenta ale datoriilor, se asteapta a fi moderate, acest fapt dand profilul de scadenta al datoriilor pe termen lung.
Budapesta dispune de rezerve semnificative in cash si creante guvernamentale, acest lucru asigurandu-i un nivel adecvat al lichiditatilor.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *