Dorinta Guvernului de a adopta cu orice pret toate normele legislative care provin din Uniunea Europeana starneste confuzie atat in tagma functionarilor publici, care trebuie sa aplice aceste norme, cat si in cea a contribuabililor, pe spinarea carora ele se aplica.
Un exemplu de-acum celebru in acest sens este impozitul pe venitul global. Adoptat si adaptat in graba, el nici nu a imbunatatit semnificativ incasarile la buget, nici nu a eliminat birocratia si cozile infernale care o insotesc. Ministrul finantelor spunea ca impozitul pe venitul global este ca un copil care invata sa mearga si care trebuie sa creasca.
Asa o fi, dar domnul ministru, in loc sa-l ia la dansul acasa si sa-i dea sa bea si sa manance pana ajunge ditamai voinicul, ne-a obligat sa-l crestem noi, pe nervii si pe timpul nostru.
Mai avem timp patru ani
Un alt exemplu al inghitirii pe nemestecate a tot ce provine din UE il reprezinta standardele internationale de contabilitate. La fel ca in cazul impozitului pe venitul global, si in aceasta situatie exista probleme, dar se pare ca nu conteaza. "Guvernul a acordat o mare atentie procesului de asimilare a standardelor internationale de contabilitate, dar vor exista anumite probleme la inceputul aplicarii acestora", a declarat Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. Pe de alta parte, unele firme sunt de acord cu aplicarea acestor standarde, care ofera o imagine financiar-contabila mai aproape de realitate. Oricum, societatile romanesti vor trebui sa aplice gradual aceste prevederi, care vor fi obligatorii pentru toate firmele incepand cu anul 2006.
Have something to add? Share it in the comments.