Stiri si noutati

Statele din regiunea Europei de Sud-Est doresc dezvoltarea cooperarii cu Rom?nia

Statele din Zona Marii Negre, Balcani si Europa Centrala doresc dezvoltarea cooperarii economice cu Romania, afirma inalti oficiali ai ministerelor economiei din statele din regiune, prezenti la o reuniune ministeriala internationala la Bucuresti, desfasurata miercuri.
"Exista oportunitati deosebite de promovare a cooperarii economice intre Romania si Azerbaidjan", a declarat ministrul adjunct al economiei din Azerbaidjan, Mikail Jabbarov.
La randul sau, ministrul economiei si dezvoltarii din Georgia, Irakli Chogovadze, a aratat ca tara sa este extrem de interesata de dezvoltarea relatiilor cu Romania, stat membru NATO si viitor membru al Uniunii Europene.
"Vom incerca sa beneficiem de experienta Romaniei in a aborda ambele structuri", a spus oficialul georgian.
El a mentionat, de asemenea, ca Georgia va analiza invitatia de a se alatura CEFTA, considerand foarte important acest organism regional.
Ministrul economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazar, a afirmat ca aceste reuniuni regionale reprezinta un cadru ideal pentru ca tara sa sa preia din expertiza altor state in realizarea reformelor si a schimbarilor calitative.
"Din 2007, Republica Moldova va fi vecina cu UE ceea ce ne deschide anumite oportunitati", a spus Lazar, adaugand ca Republica Moldova poate deveni o placa turnanta intre Est si Vest pentru relatii economice si comerciale, avand avantajul ca "nu este nevoie de traducatori" atunci cand se discuta probleme de afaceri cu Romania si cu tarile rusofone.
Ministrul adjunct pentru relatii economice din Serbia si Muntenegru, Dejan Jovovic, a mentionat preocuparea pentru liberalizarea comertului cu produse agricole in regiune si faptul ca Serbia si Muntenegru sprijina acordul CEFTA si doreste introducerea acordului multilateral de liber schimb.
Ministrii economiei si responsabili pe probleme economice din statele mentionate au participat miercuri la o reuniune ministeriala la Bucuresti pentru a discuta proiectele de dezvoltare regionala si posibilitatea de extindere a cooperarii economice.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *