Stiri si noutati

Statul a preluat controlul la cel mai mare constructor auto din Rusia

Statul rus a preluat controlul la grupul Avtovaz, cel mai mare constructor auto din Rusia, renumit in special pentru modelul Lada, afirma editia de joi a cotidianului rus "Kommersant", citat de AFP.
Potrivit "Kommersant", agentia de stat Rosoboronexport, care se ocupa in special de exporturile de armament ale Rusiei, ar fi achizitionat la data de 27 octombrie 2005 doua filiale ale Avtovaz care detin impreuna 61,8 la suta din actiunile constructorului auto. O dovada in sensul cresterii controlului Statului asupra societatii ar fi, in opinia celor de la "Kommersant", faptul ca in aceasta saptamana a fost anuntata lista noilor candidati pentru consiliul de administratie al Avtovaz, a carui structura urmeaza sa fie reinnoita la data de 22 decembrie 2005. Reprezentantii propusi de cele doua structuri de stat, agentia Rosoboronexport si banca Vnechtorgbank, ar urma sa detina majoritatea celor 12 locuri ale consiliului de administratie de la Avtovaz, daca candidatura lor va fi aprobata de actionari. Directorul general al Avtovaz, Vladimir Kadannikov, si-a prezentat demisia in luna octombrie 2005.
Cu toate acestea, atat Avtovaz cat si Boris Aliochin, unul dintre cei mai importanti responsabili din Ministerul rus al Industriei, au dezmintit informatia potrivit careia Rosoboronexport a preluat controlul la Avtovaz. In schimb, Konstantin Titov, guvernatorul regiunii Samara, unde este implantat Avtovaz, a recunoscut miercuri pentru agentia Interfax ca Rosoboronexport controleaza deja "de facto, insa nu si de drept Avtovaz". Potrivit informatiilor disponibile pe pagina de web a constructorului auto rus, 2,05 la suta din capital este in mainile statului, 80,11 la suta apartin unui grup de societati si 17,84 la suta apartin actionarilor individuali.
In ultima saptamana actiunile Avtovaz au pierdut sase procente, investitorii fiind ingrijorati de posibilitatea ca Statul rus sa intervina in sprijinul unui grup care trece printr-o perioada dificila avand de luptat cu o concurenta acerba din partea marcilor auto straine.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *