Stiri si noutati

Statul a retras sprijinul pentru exportatori, fara a gasi alternative

Exportatorii nu mai primesc bonificati de dobanda de la Eximbank din luna iulie, deoarece acestea au fost considerate ajutoare de stat. "In luna iunie am primit documentul de la Consiliul Concurentei. Acesta a fost analizat in cadrul Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior, iar din iulie nu s-au mai acordat bonificatii de dobanda. Erau in prelucrare circa 250 de cererei ale exportatori care au fost returnate acestora", ne-a declarat ministrul delegat pentru activitatea de comert a Ministrerului Economiei si Comertului (MEC), Iuliu Winkler. "Va trebuie sa gasim altceva pentru a sprijini exportatorii", a adaugat Winkler. Cu toate acestea el nu a putut preciza ce gen de masuri ar putea fi "gasite".

Pe de alta parte, oficialul MEC a mai spus ca a fost prelungita cat mai mult perioada in care a fost acordata bonificatia de dobanda de catre Eximbank, respectiv ca nu se va renunta la celelalte instrumente care sunt utilizate in prezent pentru a sprijini exportatorii.

Potrivit oficialilor Eximbank, bonificatile de dobanda acordate in acest an pentru sustinerea exporturilor au totalizat 15 milioane RON. Potrivit legii bugetului de stat, pentru sustinerea exporturilor s-a prevazut o suma globala de 343 milioane RON destinate acordarii bonificatiilor de dobanda, asigurarii si reasigurarii creditelor de export, a garantiilor de export, respectiv pentru reasigurarea investitiilor romane in strainatate.

In acelasi timp, in primele sase luni ale anului fondurile destinate sustinerii exporturilor au fost utilizate in proportie de 85% comparativ cu numai 53% in perioada similara din 2004, a precizat Winkler.

Exporturile se pot diminua drastic

Efectele deprecierii euro se reflecta in evolutia exporturilor in sase luni, a apreciat ministrul delegat pentru activitatea de comert. In consecinta, in ultimele sase luni ale anului exporturile Romaniei pot inregistra scaderi drastice avand in vedere ca in urmatoarele luni se vor face simtite efectele aprecierii leului. In primele sase luni ale anului cresterile lunare ale exporturilor au fost "remarcabile", fiind inregistrate chiar valori record ale exporturilor ? 1,9 miliarde euro in martie. Importurile s-au majorat insa intr-un ritm superior cresterii exporturilor, iar analistii estimeaza pentru acest an un deficit de aproximativ sapte miliarde de euro. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *