Stiri si noutati

Statul a retrocedat numai o treime din padurile confiscate

Ilinca Teodoriu

Proprietarii de paduri isi cer banii prevazuti in bugetul de stat pentru administrarea fondului forestier

Cu toate ca oficialii Ministerului Agriculturii sustin in permanenta ca protejarea si conservarea fondului forestier reprezinta o prioritate, in realitate, aceste declaratii se dovedesc fara suport. Un prim-exemplu ce demonstreaza ca autoritatile fac promisiuni pe care nu le respecta este acela al retrocedarii terenurilor forestiere. Astfel, desi la jumatatea anului 2002, guvernantii anuntau ca pana in luna decembrie a anului trecut, toti cei care vor demonstra cu documente ca au detinut terenuri forestiere isi vor primi inapoi proprietatile, acest lucru nu s-a intamplat. Pana la aceasta ora, statul nu a retrocedat decat o treime din padurile solicitate de fostii proprietari. " Din cele patru milioane de hectare de padure pe care le-am cerut, pana in momentul de fata, nu am primit decat 1,5 hectare. S-au gasit tot felul de motive pentru a nu se retroceda padurile. De pilda, padurile in patru judete au fost declarate zona protejata si au fost trecute in subordinea Regiei Patrimoniului de Stat", ne-a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Proprietarilor Privati de Paduri.

Statul detine, cu acte, doar 28% din paduri

Potrivit lui Ionescu, atitudinea pe care o adopta autoritatile in privinta retrocedarii terenurilor forestiere tine de mentalitati trecute, de care unii nu se pot debarasa. "Daca in tarile comunitare, structurile private colaboreaza perfect cu statul, in Romania, situatia este complet diferita. Intr-o statistica oficiala, realizata in 1945, se arata ca statul detinea la acea ora numai 28% din totalul suprafetelor impadurite ale Romaniei. O data cu nationalizarea, s-a facut unic proprietar si, in prezent, desi nu detine nici un document prin care sa dovedeasca faptul ca detine in proprietate padurile, refuza sa dea fostilor proprietari ceea ce li se cuvine. Autoritatile trebuie sa ne accepte ca partener de dialog si sa se aseze la masa tratativelor", a adaugat Mihai Ionescu.

Obligatii peste obligatii

Fostii proprietari de paduri acuza autoritatile ca, pentru a tergiversa retrocedarea terenurilor forestiere, autoritatile adopta "pe banda rulanta" acte normative prin care li se impun tot soiul de obligatii. Astfel, potrivit ordonantei privind reglementarea regimului silvic, detinatorii de paduri au obligatia sa infiinteze, din fonduri proprii, amenajamente silvice, ce vor fi autorizate de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura. De asemenea, proprietarii trebuie sa asigure – pe langa paza padurilor in vederea prevenirii taierilor ilegale, distrugerii sau degradarii vegetatiei forestiere – si impadurirea terenurilor, in cel mult doi ani de la distrugerea masei lemnoase. In plus, actul normativ reglementeaza si activitatea personalului silvic din structurile private. Astfel, cei care executa paza si gospodarirea acestor paduri vor fi controlati de personalul tehnic al autoritatii publice centrale, respectiv Regia Nationala a Padurilor(RNP). Prin urmare, desi actul normativ ar fi trebuit sa le lase proprietarilor libertate de miscare in privinta administrarii padurilor proprii, in realitate, regulile jocului sunt facute tot de RNP, adica de stat.

"Nu am primit nici un ban de la Guvern"

Pentru a nu incalca legile, detinatorii de terenuri forestiere au infiintat pana in prezent, din fonduri proprii, peste 50 de ocoale silvice. "Costurile sunt foarte mari, proprietarii cheltuind aproximativ 80.000 euro pentru fiecare structura", a spus Ionescu. El a precizat ca o alta promisiune neonorata a autoritatilor se refera la ajutoarele banesti pentru administrarea corespunzatoare a fondului forestier. "Cu toate ca sumele destinate in acest scop au fost prevazute prin Legea bugetului de stat, proprietarii nu au primit nici un leu. Anul trecut, trebuia sa primim de la stat 45 miliarde lei si nu am vazut nici un ban. La fel s-a intamplat si in 2001, cand aveam de incasat aproximativ 29 de miliarde lei. Acum, trebuie sa fim foarte atenti sa nu dispara si fondurile de la Banca Mondiala", a conchis Mihai Ionescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *