Constructorii care au intarziat lucrarile de reconstructie a caselor distruse de inundatii in judetul Timis ar putea ramane fara contracte, au afirmat reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). "Daca constructorii nu respecta termenul prevazut in contract, se va rezilia contractul cu acestia si vom finaliza casele cu alte firme", ne-au declarat surse din MTCT.
Contractele incheiate intre firmele de constructii si Agentia Nationala de Locuinte (ANL) prevad si o penalizare de 0,15% pe zi din valoarea totala a contractului pentru firecare zi de intarziere. "Nerespectarea obligatiilor din contract, printre care si intarzierea privind finalizarea reconstructiei caselor, duce la rezilierea contractului", au spus reprezentantii ANL.
Conditii dure impuse de ANL
In replica, reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii ne-au declarat ca sunt foarte nemutumiti de contractele incheiate cu ANL. "Acel comision de 0,15% aplicat pentru fiecare zi de intarziere este foarte mare. In general se practica penalizari de 0,05% pe zi pentru fiecare zi de intarziere. Cu ANL se lucreaza cu contracte tip ?pumn in gura?. Toate clauzele din contacte sunt in favorea ANL", ne-a spus Adriana Iftimie, director executiv in Patronatul Societatilor din Constructii.
Doar 49 de case, gata pentru sinistrati
Din 101 de locuinte care ar fi trebuit predate la sfarsitul lunii august, au fost receptionate numai 49. "A fost un termen ambitios cel de doua luni dat constructorilor. Sunt unele intarzieri, probabil si din cauza constructorilor, dar si din cauza ca unele cai de acces nu au fost curatate si din cauza neeliberarii la timp a unor amplasamente, aceasta fiind datoria primariilor si a autoritatilor locale", a spus ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely.
La sfarsitul lunii august, a expirat primul termen de doua luni acordat constructorilor care au inceput lucrarile imediat dupa organizarea licitatiilor, la data de 20 iunie.
ANL a contractat constructori pentru refacerea a aproape 550 de case distruse de inudatiile din luna aprilie din judetul Timis. La acestea se mai adauga cel putin alte 230 care, potrivit ultimelor expertize, trebuie daramate si refacute. Un numar de 316 case au nevoie de consolidari substantiale, aproape 50 au nevoie doar de reperatii si se mai asteapta rezultatul expertizei pentru inca 150 de locuinte afectate de ape.
Have something to add? Share it in the comments.