Stiri si noutati

Statul externalizeaza si caldura din apartamente

Arpad Dobre

In pragul sezonului rece, stocurile de combustibil sunt mult sub necesar

Desi pana la 15 octombrie, data inceperii livrarii energiei termice catre populatie, mai sunt doar trei saptamani, nici una dintre cele 16 centrale externalizate de Termoelectrica si preluate cu mare scandal de unele autoritati locale nu are asigurat necesarul de combustibil pentru aceasta iarna. Principalul motiv este lipsa banilor. Potrivit unor estimari preliminare, ar fi nevoie de circa 8.000 miliarde de lei pentru asigurarea intregului necesar de combustibil. Pentru cele 16 CET-uri trecute in subordinea consiliilor locale, Guvernul garanteaza credite in valoare de totala de 120 milioane de dolari (circa 50% din necesar), pentru procurarea combustibilului. Drept urmare, consiliile locale implicate vor aproba hotarari prin care vor fi mandatate consiliile de administratie ale CET-urilor proprii sa achizitioneze credite cu garantia statului.

Potrivit acordului convenit cu FMI, Romania trebuie sa-si eficientizeze activitatea in sectorul energetic si sa reduca cheltuielile in acest domeniu. Externalizarea centralelor a venit astfel ca nesperata si relativ facila rezolvare a temelor date de FMI, Guvernul putand raporta ca a scapat de cativa "vampiri" care secatuiau bugetul de stat. Problema este ca aceste unitati, care lucreaza cu eficienta scazuta, au ramas pe capul consiliilor locale, iar mentinerea lor in functiune depinde tot de banii de la buget.

Stocuri foarte mici

Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Serban Mihailescu, a discutat recent cu prefectii despre situatia preluarii termocentralelor de catre autoritatile locale si asigurarea combustibililor pentru iarna. Din raspunsurile oficialilor locali a reiesit ca stocurile existente de combustibili nu depasesc, in prezent, 40% din necesar. Printre centralele externalizate se numara cele de la Oradea, Calafat, Bacau, Giurgiu, Arad, Pitesti, Suceava, Brasov, Zalau, Iasi, Timisoara, Vaslui, Borzesti si Gura Barza. CET Arad a achizitionat deja 290.000 tone de combustibil, dar pentru asigurarea caldurii pana la 1 aprilie, ar mai avea nevoie de inca 450.000 tone de combustibil, respectiv de inca 650 miliarde lei, adica bugetul pe aproape un an al municipiului Arad. De asemenea, pentru necesarul de combustibil al CET Oradea, autoritatile publice se vor imprumuta cu 15,5 milioane dolari, reprezentantii puterii locale cerand aprobarea Guvernului pentru realizarea unui import de carbune mai ieftin si mai bun, dar fara licitatie, deoarece ar dura prea mult.

Premierul Adrian Nastase a recomandat recent reprezentantilor consiliilor locale sa ia legatura cu reprezentantii SNP Petrom pentru a incheia contracte de furnizare si a stabili conditiile de preluare, in custodie, a combustibilului, sub rezerva achitarii ulterioare, fie din subventiile acordate in avans, fie din credite garantate de stat. SNP Petrom este dispus sa livreze, la cerere, orice cantitati de combustibili, pe baza de contract, la preturi sub nivelul de cotatie al pietei.

E aproape de prisos sa mai amintim ca, in prezent, mai toate centralele externalizate produc gigacaloria la preturi de productie cuprinse intre 26 USD si 42 USD, in timp ce Termoelectrica produce energie termica sub 20 USD/Gcal, iar pretul de referinta este de 800.000 lei/Gcal (circa 24 USD). Acoperirea diferentei dintre pretul de productie si cel efectiv platit de populatie scapa, deocamdata, statisticii oficiale. Ca atare, externalizarea celor 16 termocentrale n-a adus beneficii decat pentru Termoelectrica, aceasta societate scapand de cele mai neperformante unitati, dar si de datorii de peste 9.000 miliarde lei, cu care trebuie sa se lupte acum consiliile locale, care mai au de rezolvat si cheltuielile de personal si de aprovizionare. La acestea se mai adauga zecile de mii de cereri de debransari, care vor reduce eficienta – si asa foarte scazuta – CET-urilor spre zero. In rest, e bine si la vara, cald.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *