Stiri si noutati

Statul nu lasa din mana hotelurile din Neptun-Olimp

Carmen Neacsu, Arpad Dobre

Cu exact o saptamana inainte de scoaterea la privatizare a hotelurilor din cadrul societatilor comerciale "Olimp Estival 2002" Mangalia si "Neptun Estival 2002" Mangalia, Guvernul s-a razgandit si a decis transferarea pachetelor de actiuni detinute de stat, prin Ministerul Turismului, in patrimoniul Regiei Autonome "Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat" (RAAPPS). Aceasta va exercita toate drepturile ce decurg din calitatea de actionar in numele statului la cele doua societati comerciale.

Experienta protocolului conteaza

Aceasta schimbare de strategie a Guvernului este motivata prin aceea ca "cele doua societati nu dispun de mijloace necesare realizarii unui program de modernizare si nu au experienta necesara derularii lucrarilor de renovare, amenajare si dezvoltare a hotelurilor pe care le au in patrimoniu". Ce-i drept, hotelurile de la "Neptun Estival 2002" au "varsta" de 29 de ani, iar cele de la Olimp, vreo 34 de "primaveri".

Probabil ca in ultimele trei decenii, reprezentantii acestor societati nu au dobandit experienta necesara pentru a tocmi constructori, instalatori sanitari, zugravi, care sa modernizeze fatadele si tevaria si nici contabili destoinici, care sa poata pune deoparte ceva parale pentru plata acestor lucrari. Ca atare, s-a decis folosirea prodigioasei experiente in domeniu a RAAPPS, care s-a ales cu un patrimoniu suplimentar de peste 20 miliarde lei (atat e "portia" Ministerului Turismului), in conditiile in care, doar pentru revitalizarea complexului de hoteluri Panoramic, Amfiteatru si Belvedere ar fi necesare, potrivit specialistilor, cel putin 10 milioane de dolari. "Transferul pachetelor de actiuni catre RAAPPS nu va implica blocarea privatizarii si nici schimbarea destinatiei hotelurilor pe care cele doua societati le au in patrimoniu, dar acestea vor beneficia de un management corespunzator. Cele doua complexe hoteliere vor ramane in circuitul turistic", se arata in hotararea de guvern adoptata joi.

Profiturile vor fi incasate de RAAPPS

De asemenea, Guvernul a stabilit ca, in cazul privatizarii, cumparatorul nu poate fi obligat la investitii majore. Avand in vedere ca posibilii cumparatori au fost pusi pe tusa prin trecerea celor doua societati in administrarea protocolului de stat, mari investitii nu se intrevad prea curand. In schimb, toate profiturile – atatea cate se vor realiza – vor fi incasate de RAAPPS si probabil virate (minus cheltuielile de rigoare, necesare managementului performant) la bugetul statului, iar hotelurile respective, puse la pastrare pentru cumparatorii fara bani pentru investitii. Dupa cum informeaza Guvernul, virajul celor doua societati spre RAAPPS nu impiedica demarajul spre privatizare.

Tot privatizarea e mai rentabila

Daca schimbarea de directie nu avea loc, Ministerul Turismului mai putea bifa, pe 23 iulie, cateva vanzari transparente de succes. La data respectiva urmau sa fie "maritate" prin licitatie publica, cu strigare, complexele hoteliere de trei stele Amfiteatru, Panoramic si Belvedere, din statiunea Olimp, alaturi de alte patru societati desprinse din Compania Neptun-Olimp. Cel mai mare pret de pornire la licitatie, respectiv 109,1 miliarde lei (circa 3 milioane USD), a fost stabilit pentru "Olimp Estival 2002", care detine hotelurile Amfiteatru, Belvedere si Panoramic, capitalul social al acesteia fiind de 25,5 miliarde lei. Garantia de participare la licitatie s-a cifrat la 2,7 miliarde lei. In afara de cele trei hoteluri, "Olimp Estival 2002" mai detine patru restaurante, patru baruri de zi, doua piscine si trei parcari. "Neptun Estival 2002" are in administrare Hotelul Neptun de trei stele, un restaurant, un bar de zi, o piscina si o parcare.

Dorel Saizu, directorul directiei de privatizare din cadrul Ministerului Turismului ne-a declarat ca hotelurile de pe litoral nu au resurse financiare necesare pentru realizarea investitiilor de modernizare, a reparatiilor capitale, renovare etc., mai ales complexurile mari, cum este cazul la "Amfiteatru", unde nu s-au facut niciodata reparatii capitale. "Trebuie schimbate conductele si toate instalatiile sanitare, sistemul de ventilatie, fatadele, mobilierul", a spus el.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *