Stiri si noutati

Statul nu reuseste sa scape de Tractorul Brasov

Ilinca Teodoriu

Americanii au cumparat Mefin Sinaia si Nitramonia Fagaras

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului(APAPS) a incheiat ieri contractele de privatizare pentru societatile Mefin Sinaia si Nitramonia Fagaras, fara a reusi aceeasi performanta in ceea ce priveste Tractorul Brasov. Astfel, daca pentru Nitramonia Fagaras, APAPS a incasat de la Fletcher Group LLC din SUA peste 21 milioane de dolari, iar pentru Mefin Sinaia circa 3 milioane de dolari de la DCI Walbridge Partners Ltd.- SUA , societatea Tractorul Brasov pare a fi o cauza pierduta. Potrivit oficialilor APAPS, principalul motiv pentru care Autoritatea nu incheiat un contract de privatizare cu singurul investitor interesat de preluarea acestei societati, respectiv firma MYO-O SA, il reprezinta datoriile uriase pe care Tractorul le-a acumulat la bugetul de stat. "Tractorul are datorii totale de peste 4.500 miliarde de lei. Dupa acordarea facilitatilor prevazute de lege in vederea privatizarii – intre care stergerea datoriilor catre creditorii bugetari si conversia in actiuni a sumelor datorate furnizorilor de utilitati – cumparatorul ar fi trebuit sa isi asume datorii de 1.700 miliarde de lei. Aceasta suma, chiar in conditiile dublarii productiei actuale si a disponibilizarii unui numar de 3.000 de salariati, nu ar fi putut sa fie platita din profitul net al societatii intr-un termen de cinci ani", a declarat vicepresedintele APAPS, George Musliu.

Tractorul, vanduta pe un euro

Pentru a-si demonstra interesul fata de soarta societatii brasovene, APAPS va prezenta Guvernului un memorandum in care vor fi prezentate atat situatia speciala a unitatii, cat si o serie de solutii privind continuarea procesului de privatizare. Una dintre variantele luate in calcul de oficialii APAPS este vanzarea pachetului de actiuni pe suma de un euro. Insa, potrivit lui Musliu, un astfel de scenariu necesita modificarea normelor de aplicare a Legii pentru accelerarea privatizarii. "Am initiat discutii cu Ministerul Finantelor pentru a vedea posibilitatea legala de modificare a normelor Legii 137, pentru ca acestea prevad reducerea la jumatate a facilitatilor acordate in cazul vinzarii pe un euro", a mai spus oficialul APAPS.

APAPS asteapta solutia "salvatoare" de la presa

Potrivit vicepresedintelui APAPS, pe langa datoriile istorice, societatea Tractorul genereaza, zilnic, pierderi de cateva miliarde de lei. "La cei 6.800 de angajati, pierderile societatii se ridica la 4,38 miliarde de lei", a explicat Musliu. Interesant este faptul ca desi Tractorul Brasov este in agonie de mai bine 13 ani, timp in care a fost tinuta artificial in viata prin subventii de stat, potrivit lui George Musliu, echipa de specialisti a APAPS nu a identificat nici o solutie concreta pentru redresarea sa. "Nu avem nici o varianta concreta pentru Tractorul, dar incercam prin toate metodele sa evitam lichidarea societatii", a declarat vicepresedintele APAPS. Recunoscand ca APAPS este in "pana de inspiratie" in ceea ce priveste Tractorul Brasov, Musliu a solicitat ajutorul presei. "Va asteptam sa veniti cu solutii de privatizare, echipa APAPS putand fi modificata in permanenta."

BERD si IFC, actionari la BCR

Guvernul a aprobat, in ultima sedinta, memorandumul referitor la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR). Documentul prevede vanzarea unui pachet de actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale. Potrivit ministrului privatizarii, BERD si IFC urmeaza sa achizitioneze, impreuna, 25% din capitalul BCR. Comisia de privatizare a BCR a primit aprobarea Guvernului pentru a semna scrisorile de mandat si de confidentialitate pe baza carora BERD si IFC vor avea acces la camera de date a bancii, a anuntat ieri George Musliu, vicepresedintele APAPS. (M.G.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *