Stiri si noutati

Statul, pe punctul de a prelua ce a mai ramas din ARO, dupa ce investitorul a fugit cu banii

Marilena Dan

Si… parasit, si cu banii luati. In aceasta situatie se va gasi statul roman, in cazul in care John Perez, persoana care a cumparat, in septembrie 2003, societatea ARO Campulung, nu va face dovada platii a circa 5 milioane de dolari, reprezentand urmatoarele angajamente investitionale: 3,6 milioane de dolari capital circulant, 600.000 dolari pentru protectia mediului si 1,4 milioane de dolari (din cele 11,9 milioane de dolari) – investitii asumate pe termen de cinci ani.

Ieri a expirat termenul-limita la care investitorul strain ar fi trebuit sa notifice Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in legatura cu efectuarea platii. Pana la ora inchiderii editiei, notificarea nu fusese facuta. Chiar si asa, contractul de privatizare mai da o sansa investitorului, care – asa cum sustin surse apropiate tranzactiei – ar putea invoca diferenta de fus orar, dar si alte pretexte puerile pentru amanarea platii, in scopul de a mai obtine o… amanare. Si asta, intrucat "celebrul" contract incheiat de fostul ministru Ovidiu Musetescu si Juan Perez contine doua clauze prin care investitorul obtine o perioada de gratie de 30, respectiv 60 de zile pentru a face dovada platii. De ce in era electronica este nevoie de doua luni pentru a trimite o dovada a achitarii banilor, numai dl Musetescu poate sti. Numai ca nu ne-o va spune niciodata.

AVAS, ameninta cu nationalizarea

Ieri, AVAS a anuntat ca firma Cross Lander USA Inc. ar fi trebuit sa achite, pe langa cei 5 milione de dolari, si "contravaloarea Fabricii de Scule si Matrite instrainate ilegal". "Obligativitatea cumparatorului de a varsa contravaloarea acestei tranzactii ilegale la AVAS a fost deja notificata prin adresa nr. 5695/23.07.2004. Mai mult decat atat, AVAS a notificat cumparatorul, cu adresa nr. 23/04.01.2005, si asupra neindeplinirii clauzei privind lansarea in productie a unui nou model de autoturism de teren. In conditiile in care investitorul nu face dovada virarii sumelor datorate in contul vanzatorului in termenul contractual, AVAS va trece la executarea gajului instituit pe intregul pachet de actiuni cumparat si la aplicarea unei penalitati in cuantum de 5% din suma neinvestita, conform contractului de vanzare-cumparare de actiuni, ceea ce inseamna inregistrarea AVAS ca actionar majoritar la ARO", se arata intr-un comunicat al institutiei, remis ieri redactiei noastre.

Reamintim ca John Perez a cumparat uzina ARO cu numai 250.000 de dolari si a vandut ulterior Fabrica de Scule si Matrite, componenta a uzinei, cu 2,7 milioane de dolari!

Dupa preluare, urmeaza lichidarea

"Avand in vedere situatia financiara precara a societatii, AVAS reafirma ca, in cazul in care va redeveni actionar majoritar la ARO, singura masura viabila din punct de vedere economic, pe care o poate lua in ceea ce priveste societatea argeseana, este cea a lichidarii voluntare", conchide comunicatul.

Mai nuantat, presedintele AVAS, Mircea Ursache, a declarat ieri: "Daca vom reintra in posesia uzinei, nu exista o decizie finala privind viitorul ARO, dar eu am un punct de vedere personal. Pozitia mea este pentru lichidare voluntara. Mi se pare ca ne batem joc. Trebuie sa vina cineva care sa preia activele curate si sa faca ceva", a spus Ursache, citat de Mediafax.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *