Stiri si noutati

Statul sterge datorii de 700 milioane $ ale COST, Siderurgica si CS Resita

Stefan Etves

Combinatul de Oteluri Speciale (COS) Targoviste, Combinatul Siderurgic Resita (CSR) si Siderurgica Hunedoara vor beneficia de stergerea obligatiilor bugetare, aceasta masura exceptionala fiind luata de autoritati in vederea "consolidarii privatizarii" acestora, se arata intr-un proiect de ordonanta ce va fi supus aprobarii Executivului. "Actul normativ este necesar pentru stabilirea, de catre Ministerul Finantelor Publice, a volumului ajutorului de stat acordat societatilor comerciale din siderurgie, in vederea includerii acestuia in notificare", se arata in nota de fundamentare a proiectului intocmit de Autoritatea Nationala pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

"In perioada 1993-2002, cele mai mari ajutoare de stat au fost acordate CS Resita – 148,4 milioane de dolari, si COS Targoviste – 59,7 milioane de dolari."

Facilitati uriase pentru Siderurgica

Cele mai mari facilitati vor fi acordate combinatului Siderurgica Hunedoara, care va fi scutit de plata a 492,3 milioane de dolari, datorii bugetare.

Acesta va beneficia si de de scutirea la plata a dobanzilor, majorarilor si penalitatilor de orice fel aferente obligatiilor restante catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, calculate pana la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor si neachitate la data de 30 iunie 2004.

Siderurgica Hunedoara a fost vanduta la sfarsitul lunii octombrie 2003 catre LNM HOLDINGS NV, proprietarul Sidex, iar valoarea totala a tranzactiei a fost de circa 43,4 milioane de dolari. Obiectul de activitate al combinatului este producerea si comercializarea produselor din oteluri nealiate si aliate, sub forma de tagle turnate continuu, profile laminate la cald (mici, mijlocii, grele si speciale); bare laminate la cald (rotunde, plate, patrate, plate); sarma laminata si otel beton; semifabricate pentru tevi; semifabricate pentru relaminare sau tevi.

COST, mai curat cu aproape 100 milioane USD

Si COS Targoviste va fi scutit de plata obligatiilor bugetare datorate la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor si neachitate la data de 30 iunie 2004 (97 milioane de dolari). De asemenea, datoriile bugetare restante datorate Fondului national de sanatate, acumulate intre 1 ianuarie 2002 si data privatizarii, vor fi convertite in actiuni.

Dobanzile si penalitatile aferente creantelor proprii AVAS, calculate intre data transferului de proprietate asupra actiunilor si data de 30 iunie 2004, vor fi scutite de la plata. Obiectul principal de activitate al combinatului, achizitionat de firma Conares Trading AG din Elvetia, il reprezinta producerea si comercializarea de oteluri speciale (aliate si inalt aliate), pentru scule, bare, blocuri, semifabricate forjate, profile laminate si bare trase, banda si tabla pentru industria electrotehnica, precum si alte activitati de cercetare, proiectare si prestari de servicii.

CS Resita – facilitati de 93,7 milioane USD

Combinatul CS Resita, care a fost vandut, in februarie 2004, grupului Sinara Handel GmbH din Germania pentru suma simbolica de un euro, va beneficia de stergerea penalitatilor si dobanzilor de orice fel, aferente obligatiilor restante datorate si neachitate la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare.

Aceste datorii se ridica la 93,7 milioane de dolari, din care 89,5 milioane de dolari urmau sa fie sterse, iar restul, convertite in actiuni.

In perioada 1993-2002, cele mai mari ajutoare de stat au fost acordate CS Resita – 148,4 milioane de dolari si COS Targoviste – 59,7 milioane de dolari.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *