Stiri si noutati

Statul sterge datoriile de 1 miliard de dolari ale combinatelor siderurgice

Facilitatile fiscale acordate de stat celor sapte combinate siderurgice vor depasi un miliard de dolari, in perioada 2003-2010, ajutor constituit in principal de stergerea datoriilor bugetare, reducerea taxelor si anularea obligatiilor fata de furnizorii de utilitati, informeaza Ministerul Economiei, citat de Mediafax. Ajutorul de stat prevazut in aceasta perioada pentru industria siderurgica este in valoare totala de 1.068,3 milioane de dolari, anunta MEC. Aproape jumatate din aceste facilitati vor fi acordate prin stergeri de datorii catre bugetul de stat, in timp ce scutirile de taxe si obligatiile anulate fata de furnizorii de utilitati se vor ridica la 18%, respectiv la 16% din totalul ajutoarelor de stat.

Facilitati pentru Siderurgica si Sidex

Conform previziunilor, cele mai mari facilitati vor fi acordate societatii Siderurgica Hunedoara, in valoare totala de 492,3 milioane dolari. Societatea va beneficia, pana in 2010, de stergerea datoriilor bugetare si a obligatiilor fata de furnizorii de utilitati si APAPS, in valoare totala de 461,4 milioane dolari, precum si de conversia in actiuni a unor datorii in suma de 4,8 milioane dolari. De asemenea, vor fi sterse datoriile aferente platilor compensatorii pentru persoanele disponibilizate, in suma de 8,3 milioane dolari, si imprumuturile contractate pentru investitii si capital de lucru, in valoare de 10,3 milioane dolari.

Ispat Sidex Galati va primi facilitati in valoare totala de 233 milioane dolari, acordati in principal sub forma reducerii taxelor la bugetul central si local, in suma de 189,7 milioane dolari, si stergerea unor datorii de 26,5 milioane dolari. Facilitati mai mici, cu o valoare maxima de pana la 100 milioane de dolari, vor fi acordate combinatelor COS Targoviste, Industria Sarmei Campia Turzii si CS Resita. IS Campia Turzii va beneficia de facilitati in valoare totala de 90,3 milioane dolari. Ajutoarele vor fi acordate sub forma stergerii datoriilor la buget, de 56,6 milioane dolari, a arieratelor la utilitati, de 6,4 milioane dolari, a obligatiilor fata de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, de 1,9 milioane dolari, si a datoriilor fata de APAPS, de 3,5 milioane dolari.

Alte obligatii ale societatii, in valoare de 3,3 milioane dolari, vor fi reesalonate la plata, concomitent cu transformarea in actiuni a unor datorii de 18,6 milioane dolari. Facilitatile prevazute pentru societatea COS Targoviste se cifreaza la 97 milioane dolari si vor fi acordate sub forma stergerii unor datorii de 80,2 milioane dolari si reesalonarea la plata a altor obligatii de 16,8 milioane dolari.

CS Resita va primi facilitati in valoare totala de 93,7 milioane dolari, in principal prin stergerea unor datorii bugetare de 89,5 milioane dolari. Ajutoarele cu valoarea cea mai redusa vor fi acordate societatii Gavazzi Steel Otelu Rosu, prevazute la un nivel de 62 milioane dolari. Societatea va beneficia de stergerea unor datorii catre stat de 42 milioane dolari si de infuzii de capital de 20 milioane dolari.

Singurul combinat siderurgic pentru care nu sunt prevazute astfel de facilitati este Donasid Calarasi.

Ajutorul de stat acordat companiilor siderurgice in perioada 1993-2002 s-a cifrat la 1,3 miliarde dolari, in principal prin stergerea penalitatilor pentru neplata taxelor, de 592 milioane dolari, si conversia in actiuni a unor datorii de 447 milioane dolari. Cele mai mari facilitati au fost acordate, in perioada mentionata, uzinelor Ispat Sidex Galati, peste un miliard de dolari, CS Resita, cu 148,4 milioane dolari, si COS Targoviste, cu 59,7 milioane dolari. (S. Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *