Stiri si noutati

Statul va acorda prime pentru exportul de vinuri

Ilinca Teodoriu

Accizele si timbrele fiscale pun in pericol industria vitivinicola

Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV) solicita Ministerului Finantelor eliminarea accizelor si a timbrului fiscal pentru vinuri, fapt care ar relansa productia si exportul acestui produs. Potrivit ONIV , din cauza ca viticultorii sunt obligati sa achite, pe langa costurile de productie, o serie de taxe suplimentare, sectorul vitivinicol are probleme de finantare, situatie care poate pune in pericol continuarea activitatii. In prezent, producatorii de vinuri sunt obligati sa achite o acciza de 0,55 euro pe gradul de hectolitru de vin, ceea ce echivaleaza cu 2.000 de lei pe sticla. De asemenea, pentru ca producatorii sa-si poata comercializa bauturile, ei trebuie sa plateasca pentru fiecare sticla aproximativ 830 lei, bani ce reprezinta contravaloarea unui timbru fiscal care dovedeste autenticitatea produsului. "Numai din acciza si timbrul fiscal, un viticultor poate asigura un ritm de innoire a plantatiilor de circa 1,8-2% pe an, cu suportarea cheltuielilor pana la intrarea pe rod. Pentru ca accizele reprezinta o sursa de venit la bugetul de stat, este foarte clar ca nu se poate renunta la ele din acest an. Ceea ce nu putem intelege, insa, este obligativitatea de a plati Im-primeriei Nationale timbrul fiscal, in contextul in care evaziunea fiscala in acest domeniu nu exista", ne-a declarat Basil Zarnoveanu, vicepresedintele ONIV.

Banderolele, o suprataxa nejustificata

Eliminarea accizelor si a timbrului fiscal pentru vinuri este sustinuta si de Ministerul Agriculturii, care, intr-o scrisoare adresata ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, ii solicita acestuia sprijin in vederea elaborarii unui act normativ comun. In acest document, oficialii MAAP explica motivele pentru care sustin cerintele patronatelor. " Elaborarea noilor modele securizate de banderole de alcool si vin au condus la cresterea pretului unei banderole de la 272 lei la 690 lei, la care se adauga TVA. Actualul sistem de marcare prin banderole constituie o suprataxa nejustificata pentru controlarea platii accizelor", reiese din scrisoarea MAAP. In acelasi document, se declara de acord cu exceptarea de la plata accizelor la vin si Garda Financiara, precum si organizatiile patronale Garant si Romferment, fapt ce demonstreaza ca evaziunea fiscala din acest domeniu are un nivel redus.

Bulgaria a renuntat la accize

Cerinta patronatelor din vitivinicultura este argumentata si de faptul ca in statele membre UE, cunoscute ca producatorare de vinuri, aceste taxe nu se platesc. " Tarile comunitare care sunt cunoscute ca mari pro-ducatoare de vinuri sunt scutite de la plata accizelor. Astfel, legislatia UE prevede ca Italia, Spania, Germania, Austria si Grecia sa nu plateasca aceste taxe", a precizat vicepresedintele ONIV. Afirmatiile acestuia sunt confirmate si de oficialii MAAP, care au adaugat ca, incepand de la 1 ianuarie 2003, acciza pentru vinuri a fost eliminata si in Bulgaria.

Prime pentru exportul de vin

Desi MAAP a adoptat acquis-ul comunitar in proportie de 80% in sectorul vitivinicol, in prezent, acesta are probleme de finantare din cauza costurilor ridicate de intretinere a viilor si a lipsei facilitatilor de creditare. Vestea buna pentru producatorii de vinuri este ca statul a urmat modelul comunitar si va acorda prime pentru export. Potrivit proiectului de lege, MAAP va subventiona aproximativ 20% din pretul de la frontiera a unui hectolitru de vin. Pentru a beneficia de aceasta prima, exportatorii vor depune la Ministerul Finantelor o cerere de incasare, insotita de declaratia vamala de export.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *