Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM) va aloca pana la 600 miliarde de lei (14,9 milioane de euro) pentru despagubirea producatorilor agricoli ale caror culturi de grau au fost calamitate in totalitate de seceta, potrivit unui proiect de act normativ al institutiei, citat de Mediafax.
"Speram ca actul respectiv sa fie aprobat in sedinta de Guvern de joi, in prezent aflandu-se in curs de avizare la Ministerul Justitiei", a declarat Miron Moldovan, seful Directiei Generale Buget-Finante din MAPAM.
Potrivit acestuia, producatorii agricoli vor primi despagubiri in valoare de 3.988.500 lei la hectar, ceea ce reprezinta 64% din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului respectiv. "Suma este acordata pentru culturile de grau infiintate in toamna ce au fost afectate de seceta din primavara si vara. Nu se iau in calcul suprafetele care au suferit pagube provocate de inghet", a precizat Moldovan.
El a aratat ca in acest an, stabilirea zonelor calamitate de seceta a fost realizata pe baza informatiilor furnizate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie, cele mai mari pierderi fiind inregistrate in judetele Botosani, Iasi, Galati, Braila si Calarasi. Moldovan a mai precizat ca despagubirile vor fi acordate producatorilor agricoli in baza analizarii dosarelor depuse la comisiile locale numite de catre prefectul judetelor respective si care includ primarul localitatii, un reprezentant al directiei agricole judetene, precum si specialisti din acest sector.
Printre conditiile ce trebuie indeplinite de solicitanti se numara instiintarea comisiei in termen de 48 de ore de la producerea fenomenului. De asemenea, primarul trebuie sa convoace comisia in cursul unei perioade de trei zile de la instiintare.
Suprafata estimata pentru care se vor acorda despagubiri atinge 150.000 de hectare, iar plata despagubirilor se va realiza atat din bugetul pe acest an, cat si de anul viitor. Despagubirile sunt suportate integral de la bugetul de stat pentru fenomenele naturale negative produse pe areale intinse.
Despagubirile sunt acordate atat persoanelor fizice, cat si juridice care si-au asigurat culturile agricole la societatile de asigurare si asigurare-reasigurare agreate de Ministerul Agriculturii. Valoarea primelor incasate de cele 13 societati de asigurare se ridica la peste 91 miliarde de lei. (M.D.)
Have something to add? Share it in the comments.