Stiri si noutati

Statul vinde pe nimic ce a mai ramas din fostele IAS-uri

Ilinca Teodoriu, Stefan Etves

Guvernul sterge datoriile societatilor agricole catre buget si furnizorii de utilitati

Cu toate ca anul trecut, prin intermediul Legii 254/2002, societatilor agricole aflate in portofoliul Agentiei Domeniilor Statului (ADS) le-au fost esalonate datorii de zeci de miliarde de lei, in scopul de a le face atractive in vederea privatizarii, Executivul a adoptat, recent, un nou act normativ, prin care aceleasi IAS-uri beneficiaza de noi facilitati fiscale. In prezent, potrivit directorului ADS, Corneliu Popa, au mai ramas de privatizat circa 117 foste IAS-uri. Dar, cu toate incercarile autoritatilor de a transfera in pro-prietate privata aceste societati, din cauza datoriilor uriase pe care acestea le-au acumulat la bugetul de stat, precum si la diversi creditori, in prezent, privatizarea este aproape imposibila.

La degradarea patrimoniului acestor societati si-au adus contributia si directorii acestora, care, an de an, au permis furtul a tot ce putea constitui punct de atractie pentru un eventual investitor.

In contextul in care IAS-urile se afla in prezent intr-o stare deplorabila, angajamentul conducerii ADS de a finaliza procesul de privatizare pana la sfarsitul semestrului II al acestui an pare de-a dreptul utopic.

Noi scutiri la plata datoriilor

Pe motiv ca aplicarea Legii 254 a generat dificultati atat pentru creditorii bugetari implicati in acordarea inlesnirilor la plata obligatiilor restante, cat si pentru conducerile fostelor IAS-uri, a fost adoptata o ordonanta de urgenta care stabileste scutirea de la plata majorarilor de intarziere si a penalitatilor de orice fel datorate si neachitate ce se inscriu in certificatele de obligatii bugetare. De asemenea, pe langa alte multe facilitati, potrivit noului act normativ, contributia pentru pensia suplimentara, impozitul pe venitul din salarii, contributia individuala de asigurari sociale, impozitul pe dividende, contributia de 7% a angajatilor pentru asigurarile de sanatate, precum si celelalte impozite cu retinere de la sursa, vor fi esalonate la plata pe o perioada de cinci ani, cu o perioada de gratie de sase luni.

Facilitati si pentru IAS-urile deja privatizate

Desi, teoretic, ar trebui sa beneficieze de facilitatile acordate prin noul act normativ doar IAS-urile ce vor fi scoase la privatizare, potrivit notei de fundamentare, esalonari si scutiri de la plata obligatiilor bugetare vor primi si cele deja privatizate. "Prin proiectul de ordonanta de urgenta, se completeaza prevederile Legii 254 cu anumite precizari referitoare la procedura de acordare a inlesnirilor la plata obligatiilor bugetare. Astfel, se stabileste momentul pana la care se calculeaza majorarile de intarziere si penalitatile de orice fel, care pot fi scutite la plata, atat pentru cele comerciale ce urmeaza a fi privatizate, cat si pentru societatile comerciale privatizate, conform pre-vederilor OUG nr. 198/1999 si ale Legii 268/2001", se arata in documentul citat.

ADS nu cunoaste cuantumul scutirilor

In incercarea de a afla nivelul la care se situeaza nivelul datoriilor care se vor esalona sau sterge, precum si procedura dupa care se va aplica noul act normativ, am contactat Biroul de Presa al Agentiei Domeniilor Statului. Desi aceste societati, cu activele si pasivele lor, se afla in patrimoniul ADS, reprezentantii institutiei ne-au declarat ca, in prezent, cuantumul datoriilor fostelor IAS-uri nu este cunoscut. "Problema esalonarii sau a scutirii de datorii se clarifica dupa centralizarea certificatelor privind obligatiile fiscale ale creditorilor societatii. Dar datoriile incep sa fie evaluate numai dupa ce se demareaza procedura de privatizare. Numai dupa ce se cumpara IAS-ul se discuta despre esalonarea datoriilor acestuia", ne-a declarat purtatorul de cuvant al ADS.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *