Stiri si noutati

Statul vrea sa inghete datorii de 2,5 miliarde de euro

Carmen Neacsu

Un numar de 91 societati rau-platnice au sansa sa o ia de la capat

Valoarea totala a datoriilor catre bugetul general consolidat inregistrate de 91 societati de stat, care ar putea beneficia de inghetarea creantelor, se ridica la circa 75.500 miliarde de lei, echivalentul a circa 2,5 miliarde euro, la cursul mediu din 2002. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ieri ca inghetarea datoriilor este un ajutor de stat care va fi acordat o singura data, in vederea restructurarii acestor societati.

Initiativa nu trebuie sa contravina legislatiei UE

Tanasescu a precizat ca a primit recomandari privind proiectul guvernamental de la Consiliul Concurentei, pentru ca aceasta initiativa sa se incadreze in legislatia europeana.

Astfel, societatile respective urmeaza sa beneficieze de acest ajutor o singura data, iar cuantumul va fi stabilit in functie de cifra de afaceri. "Nimeni in UE nu interzice ajutorul de stat, dar problema e ca acesta sa fie corect masurat si evidentiat", a afirmat ministrul finantelor.

Potrivit lui Tanasescu, se are in vedere eficientizarea activitatii acestor firme, pentru ca ele sa nu inregistreze noi arierate, iar datoriile vechi sa nu le afecteze activitatea prezenta.

Trebuie luate masuri punctuale

La randul sau, vicepre-sedintele Consiliului Concurentei, Nandor Iozsef Nemenyi, ne-a declarat ca "trebuie luate masuri selective" pentru fiecare tip de unitate din subordinea ministerelor amintite si ca trebuie luate in calcul date precum perspectivele de supravietuire ale acestora, posibilitatea desfacerii produselor sau piata existenta ori existenta unei infrastructuri viabile. "Nu putem da la toata lumea ajutoare de stat", spune Nemenyi, care ne-a mai informat ca "acordarea ajutoarelor de stat la societati comerciale cu capital majoritar de stat nu deregleaza relatia cu UE". In opinia sa, masurile de inghetare a datoriilor reprezinta o incercare a Guvernului de a administra blocajul financiar, a carui tendinta inregistrata in ultimele luni este "critica". Proiectul va fi definitivat in saptamanile urmatoare si va fi aplicat sub forma unei ordonante de Guvern, dupa ce va fi transmis si Ministerului Integrarii Europene.

Surse oficiale au declarat ca ajutorul acordat de stat prin inghetarea datoriilor si suspendarea platii penalitatilor, pentru o perioada de sase-sapte ani, nu vor putea depasi costul de restructurare in cazul fiecarei societati. Daca firmele respective vor dovedi in 2007 ca sunt eficiente si isi pot plati obligatiile la zi, datoriile vor fi anulate. In caz contrar, arieratele vor deveni scadente, iar firmele care nu le pot plati vor intra in lichidare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *