Romania a incheiat, provizoriu, doua capitole de negociere: 7-Agricultura si 29-Prevederi financiare si bugetare, ce se refera la regulile privind organizarea, stabilirea si implementarea bugetului UE.
Sarbu: Negocierile sunt, practic, inchise
Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, a declarat, ieri, ca desi mai sunt unele etape care trebuie parcurse, negocierile cu UE privind agricultura sunt practic inchise. "Ne asteptam ca declaratia oficiala sa fie facuta pe data de 17 iunie", a declarat Sarbu.
La randul sau, Valeriu Steriu, secretar de stat in MAPDR, a precizat ca propunerea de inchidere a acestui capitol va fi facuta de Comisia Europeana. "Cotele sunt finalizate. De asemenea, au fost stabilite perioadele de tranzitie", a precizat Steriu.
Astfel, Romania a obtinut o cota de 109.000 tone de zahar, dar si o cantitate de 329.000 tone pentru procesare (zahar brut), precum si 9.900 tone de izoglucoza. Conform oficialului MAPDR, cotele au fost fixate pe baza productiilor obtinute in ultimii cinci ani. De asemenea, la lapte a fost aprobata o cantitate de 3,3 miliarde de litri, in conditiile in care productia interna anuala se ridica la 5 miliarde de litri, din care in prezent doar 1,2 miliarde de litri sunt procesati. Steriu a mai afirmat ca vor fi acordate plati directe (subventii) pentru o suprafata de 7 milioane de hectare, dintr-un total de 9 milioane de hectare de teren arabil. In sectorul viticol, suprafetele cu vita-de-vie cu care Romania va intra in UE in 2007 sunt cele care vor exista la sfarsitul anului 2006. Steriu a mai aratat ca soiurile hibride au fost recunoscute, cu unele exceptii. "Pentru vita-de-vie, am obtinut atat o perioada de tranzitie de 8 ani dupa aderare pentru inlocuirea viilor hibride interzise cu vii nobile, cat si o recunoastere a suprafetei actuale plantate cu vie – doar 30.000 de ha hibrizi interzisi trebuie inlocuiti din 130.000 ha, cat se estimase initial. Micii fermieri vor putea produce in continuare pentru consum propriu zaibarul si capsunica, deoarece viile hibride plantate pe suprafete mai mici de 0,1 ha nu trebuie inlocuite", spune Puscas.
Romania va beneficia in primii trei ani dupa aderare de fonduri de 4,7 miliarde de euro pentru agricultura. "Suma propusa pentru platile directe pentru Romania in cei trei ani este de 881 milioane euro, cuprinzand alocarile financiare pentru produsele sau sectoarele pentru care se stabilesc cote, suprafete de referinta sau plafoane nationale. Suma aferenta dezvoltarii rurale reprezinta 2,3 milioane euro angajamente in cei trei ani, iar cofinantarea de la bugetul de stat este de 20%.
Palinca, protejata de UE
Romania a obtinut si recunoasterea si protectia denumirilor de origine si geografice pentru 13 bauturi spirtoase din prune, respectiv "tuica", "horinca" si "turt", 5 bauturi spirtoase din distilat de vin, respectiv "vinars".
Totodata, vom putea vinde pe piata UE 7 tipuri de lapte, 3 tipuri de iaurt, 1 lapte batut, 4 tipuri de cas, 21 de tipuri de branza, 26 de tipuri de cascaval, 8 tipuri de telemea, 1 tip de salam, un singur fel de carnati, 2 tipuri de paine, 2 tipuri de covrigi, un tip de placinta si unul de magiun. In plus, UE a recunoascut si va proteja si denumirea de palinca. (Ilinca Teodoriu)
Have something to add? Share it in the comments.