Stiri si noutati

SUA se apropie de un acord cu China in privinta importurilor de textile chinezesti

In ultimele ore ale celor doua zile de discutii de la San Francisco, SUA se apropie de incheierea unui acord cu China in privinta restrictiilor importurilor de textile chinezesti, acord ce urmeaza a fi semnat in 31 august, pana atunci urmand a mai avea loc o intalnire, probabil in China, la Beijing, informeaza Financial Times.

SUA a apelat la masura de salvgardare pentru opt produse chinezesti, iar deciziile in acest sens vor fi luate si pentru alte 11 produse similare, pana la finele lui august.

Retailerii din SUA se opun unor viitoare restrictii privind importurile din China, dar primesc cu deschidere un acord sigur intre cele doua tari. "Vrem sa stim sigur ca, daca plasam niste ordine de achizitie, vom putea sa avem produsele", a declarat presedintele Asociatiei Importatorilor de Textile si Imbracaminte, Laura Jones.

Pe de alta parte, producatorii din SUA preseaza autoritatile comerciale americane sa opreasca cresterea importurilor de textile chinezesti, care s-au majorat mai accentuat din momentul ridicarii cotelor globale, care cote erau impuse de trei decenii. Conform termenilor acordului de aderare a Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), partea chineza a autorizat partenerii comerciali din cadrul OMC sa introduca o clauza de salvgardare pentru o perioada de trei ani de la data la care va fi eliminat sistemul cotelor de productie, in situatia in care exporturile chineze de produse textile si de imbracaminte ar provoca grave perturbari pe pietele importatoare. Sistemul cotelor de productie a fost eliminat incepand cu data de 1 ianuarie 2005, in ultimele cinci luni atat autoritatile de la Bruxelles cat si cele de la Washington confruntandu-se cu o crestere exploziva a importurilor de textile provenite din China. Producatorii de textile din SUA au fost nevoiti sa inchida 19 fabrici si sa concedieze 26.000 de persoane, doar in acest an.

Transporturile in valoare de 15 miliarde de dolari de textile si imbracaminte de anul trecut se asteapta sa se majoreze cu 60 la suta, in acest an.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *