Stiri si noutati

Sub presiuni si amenintari, Petrom schimba politica de preturi

Codrut Seres, ministrul economiei, a declarat, ieri, ca Petrom isi va schimba actuala politica de preturi. "Fie nu vom mai avea o actualizare a preturilor saptamanala, fie actualizarea va fi facuta sub variatia cotatiilor internationale", a afirmat Seres.

Aceasta schimbare este facuta sub presiunea avertizarilor lansate de presedintele Traian Basescu, care a spus ca va fi analizat contractul de privatizare incheiat cu OMV. Mentionam ca la inceputul anului, la scurt timp dupa ce OMV a preluat Petrom, a fost introdusa o noua strategie comerciala care presupune ajustarea saptamanala a preturilor practicate la pompa, in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere. De fapt, politica Petrom este de a scumpi la fiecare crestere a pretului la titei, dar de fiecare data cand a scazut, nu s-a pus problema ieftinirii carburantilor. Abia dupa ce s-au sesizat autoritatile asupra scumpirilor repetate si nejustificate, Petrom a inceput sa ieftineasca carburantii auto.

In mai multe state europene, companiile petroliere au inceput sa reduca preturile. Una dintre companii este chiar OMV din Austria, care a hotarat reducerea preturile benzinei si motorinei cu un eurocent. Grupul austriac a ieftinit abia dupa ce a iesit ministrul de finante, Karl-Heinz Grasser, cu averizarea ca va introduce o taxa speciala pentru firmele petroliere. O astfel de amenintare a fost facuta si in Franta, drept care grupurile petroliere din aceasta tara s-au conformat si au ieftinit carburantii.

In Romania, nu s-a pus problema luarii vreunei masuri fiscale. (Claudia Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *