Stiri si noutati

Subventiile pentru agricultori depasesc 37.000 miliarde de lei

Ilinca Teodoriu

Ministerul Agriculturii va acorda anul acesta peste 450 miliarde de lei pentru sprijinirea exporturilor de produse agroalimentare, a anuntat, ieri, Petre Daea, secretar de stat in MAPAM. Potrivit acestuia, de subventii la export vor beneficia agentii economici care vor comercializa pe pietele externe cereale, seminte oleaginoase, uleiuri vegetale, zahar, unt, grasimi vegetale, branzeturi, carne de bovine, porcine, preparate din carne, oua, vin, fructe si legume. Tot ca noutate, anul acesta vor primi sprijin financiar din partea statului si producatorii de alimente ecologice. " Am introdus aceste subventii pentru a putea promova aceste produse foarte cautate. Sumele alocate sunt diferite in functie de produsul obtinut", a mai spus Daea. Astfel, potrivit datelor MAPAM, in 2004 se vor aloca 1,40 miliarde de lei pentru carnea de vita, un miliard pentru cea de porc si peste 2 miliarde pentru cea de pasare. In plus, si producatorii de oua vor primi 0,50 miliarde de lei pentru produsele obtinute in mod ecologic.

Productia de lapte de bivolita, sprijinita de stat

Potrivit secretarului de stat, anul acesta, subventiile in agricultura se ridica la 37.443 miliarde de lei, dintre care peste 18.950 miliarde sunt destinate sustinerii productiei vegetale si zootehnice. "De sprijinul statului vor beneficia peste patru milioane de agricultori, iar suprafata agricola subventionata de stat se ridica la peste 6,8 milioane de hectare", a declarat Petre Daea. Conform MAPAP, pentru productia vegetala, masurile de sprijin prevazute sunt alocarea unei sume de 2 milioane de lei pe hectar, subventionarea tratamentelor sanitare, subventionarea energiei electrice consumate la pomparea apei pentru irigatii, acordarea de prime de asigurare si subventii pentru cumpararea de tractoare.

Pentru zootehnie, setul de masuri prevede prime pentru laptele de vaca, bivolita, oaie si capra, dar si pentru productia de miere. In plus, agricultorii vor primi o subventie pentru materialul biologic de reproductie, pentru intretinerea, conservarea si perpetuarea patrimoniului genetic al animalelor, dar si pentru constructia de adaposturi si achizitia de animale valoroase.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *