Stiri si noutati

Subventiile pentru companiile de utilitati vor fi redirijate dupa aderare catre consumatorii cu venituri reduse

“”>Subventiile acordate companiilor de utilitati vor fi redirijate dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana /UE/ catre consumatorii cu venituri reduse, a declarat luni, pentru Rompres, Jean Constantinescu, coordonatorul programului Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala /USAID/ de asistenta a Romaniei in domeniul energiei REP3.
Consultantii romani si straini din cadrul acestui program cauta solutii pentru suportabilitatea facturii la energie dupa aderare, fiind estimate majorari semnificative ale tarifelor in conditiile in care subventiile pentru furnizori trebuie eliminate.
‘In ceea ce priveste suportabilitatea facturii la energie, lucram cu autoritatile de reglementare si cu Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei /MMSSF/ sa imbunatatim sistemul de protectie sociala pentru energie, legand componentele de tip abonament din tarife cu sistemul de protectie sociala’, a precizat Constantinescu, cu prilejul unei mese rotunde pe tema orientarii mai precise de ajutoare pentru incalzirea locuintelor familiilor cu venituri mici.
Tarifele cu componenta fixa (abonament) usureaza activitatea furnizorilor de utilitati, insa mecanismul a starnit nemultumirea si a fost respins de consumatorii cu venituri mici. Consultantii au propus in acest sens ca abonamentul sa fie in mare masura suportat de sistemul de protectie sociala si nu de catre consumator.
‘MMSSF a perfectionat treptat acest tip de ajutor, dar in 2007, dupa aderarea Romaniei la UE toate subventiile catre furnizori trebuie sa dispara. Dispare pretul national de referinta, precum si preturile locale de referinta intr-o anumita masura, iar preturile pentru consumator vor creste. Trebuie o intarire radicala a sistemului de ajutor social, iar noi venim cu astfel de solutii pentru o mai buna dirijare a ajutoarelor. Acum, ajutoarele sunt dirijate de multe ori fara distinctie intre gradul de saracie, iar ceea ce propunem este strict legat de veniturile consumatorului’, a spus coordonatorul programului USAID.
Constantinescu a mentionat ca, pana in prezent, subventiile catre utilitati erau de 3-5 ori mai mari decat ajutoarele directe pentru populatie si ca se va pune si problema consumatorilor cu venituri medii, care intr-o prima etapa ar trebui sa beneficieze si ei de un anumit sprijin, din cauza acestor cresteri estimate de preturi, din 2007.
‘Acum consultantii fac aceste evaluari, cat inseamna abonamentul, cat ar trebui sa fie ajutoarele, precum si corelarea cu veniturile. Trebuie sa producem rezultatul final pana in septembrie. Este de asteptat ca guvernul, daca este convins de o astfel de solutie, sa o legifereze’, a afirmat Jean Constantinescu.
Si tarile care au intrat in 2004 in UE au evitat subventiile catre furnizori, asa-numitele subventii oarbe, si au ales subventiile tintite pentru consumatori, lasand preturile la energie sa se formeze corect, pentru a nu ‘sufoca’ companiile de utilitati.
In Romania, in 2005 subventiile la furnizori au reprezentat 14.000 miliarde lei vechi, iar cele adresate direct consumatorilor – 3.500 miliarde lei vechi, de patru ori mai putin, a precizat coordonatorul programului USAID. Numarul de consumatori care au benficiat de ajutoare sociale pentru caldura si gaze naturale a fost de aproximativ 4,5 milioane.
‘Din pacate, exista gospodariile care nu sunt conectate la retele de gaze sau caldura, in zonele rurale, si acestea au de obicei veniturile cele mai mici, dar au fost cel mai putin ajutate. Consumatorii cei mai saraci au primit mult mai putin decat cei conectati la retele. Avem in vedere solutii si pentru aceasta categorie’, a mai spus Constantinescu.
Presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, considera ca ani de zile s-au dat furnizorilor de energie miliarde de dolari prin subventionarea energiei, pentru acoperirea diferentei dintre pretul real de furnizare si pretul national de referinta, fiind incurajata astfel ineficienta.
‘Mai mult, prin cuponiadele anuale (ajutoarele de caldura) s-au mai dus pe apa sambetei aproximativ 1,5 miliarde dolari. Problemele nu s-au rezolvat, mai mult s-au agravat’, a spus Mereuta.
El a apreciat ca iarna care va urma va fi foarte costisitoare, iar intretinerea va creste cu cel putin 30 la suta, in conditiile in care s-au inregistrat cresteri importante la utilitati, gaze naturale – 60 la suta, energia electrica – 40 la suta, gunoi menajer – 100 la suta, apa – 40 la suta, energia termica – 20 la suta.
Persoanele cu venituri mici vor fi sprijinite de stat cu ajutoare de incalzire si dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cand subventiile pentru energia termica vor fi eliminate, declara in urma cu cateva luni ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu.
Presedintele PD, Emil Boc, a afirmat in luna martie a acestui an ca, odata cu aderarea Romaniei in Uniunea Europeana, facturile la intretinere ar putea fi mai mari cu pana la doua milioane de lei pentru fiecare apartament, in baza calculelor facute de Primaria Cluj.
Programul USAID de asistenta a Romaniei in domeniul energiei a inceput in septembrie 2005 si va dura doi ani, fiind destinat in principal imbunatatirii sistemului de reglementari in domeniul energiei, astfel incat pietele sa functioneze mai eficient, iar energia sa fie mai accesibila populatiei si economiei in general.
Potrivit lui Virgil Musatescu, responsabil pe probleme de energie in cadrul Misiunii USAID in Romania, programul vizeaza mai multe capitole de masuri propuse guvernului roman, printre care monitorizarea pietei, imbunatatirea utilizarii energiei in blocurile vechi, orientarea mai precisa a ajutoarelor pentru factura energetica, eficientizarea procesului de utilizare a energiei, cresterea calitatii vietii, reasezarea sarcinii asupra bugetului de stat, legata de ajutoarele catre categoriile vulnerabile.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *