Pentru anul 2004, Romania a propus organizatiei internationale care reglementeaza comertul cu sturion si produse de sturion – CITES – o cota de pescuit de 40-50 tone pentru aceasta specie si circa 4,5 tone pentru icre negre, a declarat Nicolae Dimulescu, presedintele patronatului Rompescaria. Potrivit acestuia, cota solicitata este cu circa 10 tone mai mica decat in 2003.
"Anul trecut, CITES a acordat o cota cuprinsa intre 50 si 60 tone pentru sturioni, in timp ce pentru icre negre, cota repartizata a fost de 7,5 tone", a mai spus reprezentantul Rompescaria. Cu toate ca aceste cote nu sunt foarte mari, tara noastra se situeaza pe locul al patrulea in topul tarilor exportatoare de icre negre, fapt confirmat si de specialistii Institutului National "Delta Dunarii" din Tulcea.
Potrivit statisticilor, inaintea tarii noastre, la exportul de caviar se situeaza fostele tari socialiste si Iranul. "In topul exportatorilor de icre negre, pe primul loc este Iranul, urmat de Rusia si Ucraina", ne-a mai spus Nicolae Dimulescu. Apreciind ca diferenta dintre cotele aferente anilor 2003 si 2004 nu este semnificativa, Nicoale Dimulescu a amintit ca, in urma cu un secol, tara noastra inregistra, anual, capturi de circa 1.300 tone de sturioni. "In 1940 se raportau 1.150 tone, in 1960 s-au inregistrat 200 tone, iar in 1984 s-au capturat 100 tone. Productia de sturioni s-a diminuat cel mai mult in 1992, cand s-au inregistrat 56 tone, in timp ce in 1993 s-au pescuit doar 4 tone. In 1996 nu s-au inregistrat capturi mai mari de 2,5 tone", ne-a mai spus Dimulescu.
In Delta, prohibitie permanenta
Sezoanele de pescuit pentru aceste specii de peste sunt primavara si toamna, cele mai semnificative capturi inregistrandu-se in lunile mai si octombrie pentru pastruga, martie-aprilie pentru morun si aprilie pentru nisetru. Pentru a proteja efectivele de sturioni, incepand din luna aprilie si pana la jumatatea lunii iunie, pescuitul in scop comercial, dar si recreativ este interzis. Astfel, ordinul 207 din 2004 stabileste atat perioadele, cat si zonele in care este declarata prohibitia. Potrivit acestui act normativ, in perioada 12 aprilie-10 iunie, este interzis pescuitul atat in apele colineare, de ses si Delta Dunarii, in timp ce, incepand de la 1 aprilie si pana la sfarsitul lunii iunie, este declarata prohibitie si pentru perimetrul Complexului Razim-Sinoe. De asemenea, incepand de la 1 martie pana la 1 iulie inclusiv, pescuitul la gura de varsare in Dunare a raurilor Siret, Ialomita, Arges, Olt si Jiu va fi pedepsit. In intervalul 2004-2005, in zona litoral marina, de la gura de varsare a bratului Chilia pana la Vama Veche, pescuitul sturionilor va fi interzis. Potrivit actului normativ citat, in scopul de a proteja sturionii, exista perimetre unde pescuitul este interzis pe tot timpul anului.
"Se interzice pescuitul sturionilor si al scrumbriei de Dunare, in tot cursul anului, in fata gurilor de varsare ale Dunarii in Marea Neagra, pe o lungime de 5 km spre largul marii si pe un coridor lat de 2 km. In fata bratului Chilia, latimea coridorului interzis este de 1 km, pana la limita apelor teritoriale", se arata in ordinul Ministerului Agriculturii. (Ilinca Teodoriu)
Have something to add? Share it in the comments.