Stiri si noutati

Suspiciunea existentei gripei aviare in Rom?nia afecteaza v?nzarile de carne de pasare pe piata interna

Vanzarile de carne de pasare pe piata interna au scazut in aceste zile din cauza suspiciunii existentei virusului gripei aviare in Romania, cu toate ca deocamdata nu avem o situatie exacta in acest sens, a declarat, pentru Rompres, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
"In mod cert si exportul de astfel de produse va fi compromis in urmatoarea perioada, pentru circa 30-45 de zile, desi exporturile noastre anuale nu depaseau 4.000 de tone, adica aproximativ doi la suta din totalul productiei", a spus Van.
Acesta a mai precizat ca primele transporturi cu produse din carne de pasare catre piata externa vor pleca in cursul zilei de luni.
"Vom constata luni daca sunt sau nu probleme la granita din acest punct de vedere, tinand cont de faptul ca tarile din jur, Bulgaria, Ungaria si Polonia au luat masuri unilaterale de stopare a exportului din tarile suspecte de existenta virusului gripei aviare", a explicat presedintele UCPR.
Cu toate acestea, firmele afiliate la UCPR nu exporta in aceste tari, principalii parteneri fiind Olanda, Marea Britanie, Germania si Grecia.
"Uniunea Europeana nu a luat deocamdata oficial nici o masura in aceasta privinta", a subliniat Ilie Van, presedintele UCPR.
Oficialii MAPDR si cei ai ANSVSA au anuntat populatia ca nu exista nici un pericol in privinta consumului de carne de pasare si de oua daca acestea provin de la ferme autorizate si certificate sanitar veterinar, populatia fiind totusi circumspecta in aceasta privinta in urma aparitiei suspiciunii evolutiei gripei aviare in Romania.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *