Stiri si noutati

Sute de milioane de dolari pentru reanimarea CET-urilor

Viorel Chifu

Intr-o vreme cand tot romanul trage fie sa-si instaleze o centrala de apartament, fie sa cotizeze pentru a se cumpara una de bloc, ministerul, pardon, Termoelectrica, se faleste cu reanimarea unui mastodont ce tragea sa moara. CET Sud, una dintre cele mai suduite de catre bucurestenii de prin partea locului pentru frigul pe care l-au inghitit ani de-a randul de pe urma ei, a fost acum ferchezuita pe bani buni, numai sa mai aiba statul ce administra. Grupul trei este acum unul modern, dar pentru cine si, mai ales, cu ce profit, ca de costat, a costat o papornita de verzitura, vreo 30 milioane de dolari, pentru amatorii de curiozitati ciudate. Alte 22 milioane de dolari vor zbura din bugetul ingrasat cu sudoarea contribuabilului pentru a moderniza grupul patru.

De ce nu a functionat reflexul de minister, reflexul de a zice "nu", si in acest caz, este usor de banuit. De asta data nu ne vom intreba cine a dat si cine a luat, nu ne vom lamenta precum cainii la luna plina, ci doar vom spune ceea ce orice om de bun-simt ar remarca din capul locului. Se cheltuiesc bani cu duiumul pentru mentineea unui sistem invechit si pagubos.

Chiar daca randamentul platit cu milioane de dolari creste la 60-70%, "performanta" este oricum mult inferioara centralelor de bloc sau a celor de apartament, care sar cu mult peste 90%. Dar, decat sa ajutam oamenii sa-si procure si sa-si instaleze centralele de trebuinta pentru la iarna, mai bine facem jocul strainatatii si dam dolari cu toptanul, ca doar nu dam de la noi. Si nu se poate sa nu ne pice si noua ceva, ca la orice semnare de contract, nu-i asa?!

Discutii purtate cu un asemenea cinism picant pe holurile Ministerului Industriei si Resurselor pastreaza vie si virilizanta relatia pensionarului cu factura la intretinere. Pe acesta prea putin il va impresiona economia de 1,5 dolari pe gigacalorie. Ca nu va plati un milion, ci doar 950.000 la intretinere este deja un lucru cu totul insignifiant pentru batranul care aude ca in Termoelectrica se baga 1,6 miliarde de dolari.

Mintea lui inca nu de tot prostita de munca si de nevoi va incepe sa rumege la nesfarsit abracadabranta suma si nu va vrea sa accepte nici in ruptul capului irosirea unei gramezi de bani cu totul peste masura, doar pentru ca mai-marii zilei vor a se impotrivi mersului istoriei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *