Introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor populatiei este una dintre variantele de modificare a Codului Fiscal, a declarat, ieri, ministrul finantelor publice (MFP), Mihai Tanasescu, la targul financiar Finfair, organizat de Fin Media. "Varianta cotei unice este un scenariu, dar tindem pentru simplificarea transelor de impozitare", a afirmat Tanasescu. El sustine ca impozitarea veniturilor cu un procent fix este o idee care nu poate disparea, dar "implementarea ei probabil ca va fi intr-o alta perioada", adica dupa 2005. Prin sistemul cotei unice, rata de impozit este aceeasi, indiferent de marimea veniturilor obtinute. In prezent, veniturile din salarii si pensii sunt impozitate lunar cu o cota cuprinsa intre 18% si 40%, in functie de transa in care se incadreaza.
Sistemul de impozitare va fi simplificat
Oficialul MFP a reiterat ideea de simplificare a actualului sistem de impozitare, prin reducerea numarului treptelor aplicate veniturilor obtinute de persoanele fizice. "Nu stiu cate transe vor fi: trei sau cinci; vom vedea dupa finalizarea discutiilor cu partenerii sociali", a spus Tanasescu. Recent, oficialii ministerului afirmau ca numarul treptelor de impozitare va fi redus de la cinci la trei.
MFP va incepe, saptamana viitoare, consultarile cu partenerii sociali (sindicate si patronate) pentru a stabili modificarile ce vor fi aduse Codului Fiscal. Acest document prevede ca orice modificare a sistemului fiscal trebuie anuntata cu sase luni inainte de intrarea in vigoare. Din acest motiv, Codul Fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2005 trebuie aprobat de Parlament inainte de sfarsitul lunii iunie. Autoritatile discuta cu reprezentantii FMI eventuale scaderi ale impozitelor aplicate societatilor comerciale. Astfel, impozitul pe profit ar trebui sa scada, pana in 2006, de la 25% – procentul aplicat in prezent -, la numai 20%. "Incercam sa gasim un punct de echilibru intre cotele ce vor fi reduse si veniturile bugetare estimate in urma efectuarii acestor modificari", a explicat Tanasescu.
Statutul economiei, discutat la Bruxelles
Reprezentantii Guvernului au discutat, ieri seara, la Bruxelles, cele patru conditii ce trebuie indeplinite pentru obtinerea statutului de economie de piata functionala. Acestea sunt consolidarea macroeconomica, continuarea reformelor structurale, in mod special a privatizarilor si masuri concrete pentru reducerea arieratelor in perioada urmatoare, a afirmat Tanasescu. De asemenea, oficialul MFP afirma ca tintele macroeconomice propuse pentru acest an pot fi realizate. Argumentele sunt cresterea economica de 5,3- 5,4% inregistrata in primele patru luni si reducerea ratei inflatiei.
Investitii straine de 400 milioane euro
Deficitul de cont curent inregistrat in primul trimestru a fost finantat in proportie de 80-90% de investitii straine directe in valoare de circa 400 milioane euro, a anuntat Tanasescu. Deficitul de cont curent scade datorita majorarii volumului exporturilor. Pe de alta parte, chiar daca volumul importurilor creste, cele mai multe produse aduse in tara sunt echipamente si tehnologii.
Have something to add? Share it in the comments.