Stiri si noutati

Tanasescu: Impozitul pe profit va fi redus la 20%, pana in 2006

Impozitul pe profit va fi redus, pana in 2006, de la cota actuala de 25% la 20%, dar exista posibilitatea ca operatiunea sa includa doua etape, din care prima anul viitor, a declarat, ieri, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, citat de Mediafax. El a mentionat ca impozitul pe dividendele obtinute de firme va creste de la 10% la 20%, in aceeasi perioada de timp. Tanasescu apreciaza ca utilizarea amortizarii accelerate este preferabila scutirii de impozit pe profitul reinvestit, intrucat se aplica in mod nediscriminatoriu.

"Aceasta amortizare este aplicata tuturor companiilor indiferent daca au sau nu profit. Din start acorzi aceleasi sanse tuturor. Mai profitabil pentru o companie este sa aiba o cota mai mica de impozit pe profit decat sa aiba aceasta scutire pentru profitul reinvestit, care se aplica in mod neomogen", a spus ministrul.

Se va reduce si CAS

O alta propunere a Finantelor vizeaza reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale la 43%-45% cumulat pentru angajat si angajator, fata de 49,5% in prezent. "Am anuntat de anul trecut ca dorim sa ajungem la un 43%-45%. Toti au fost de acord, acum trebuie sa facem calcule cat putem sa facem in 2005, in 2006, in functie de posibilitatile de sustinere bugetara, pentru ca trebuie facuta o analiza cost-beneficiu", a declarat ministrul.

Cota de 9% TVA va fi extinsa

Ministerul Finantelor va analiza si posibilitatea introducerii unei cote reduse de TVA, de 9% fata de 19%, pentru mai multe produse si servicii decat cele din prezent – cazarea turistica, medicamentele si distributia de carti si ziare. Tanasescu spune insa ca astfel de masuri nu au determinat pana acum imbunatatirea serviciilor sau scaderea preturilor. "Din pacate, insa, in societatea noastra s-a vazut ca de fiecare data cand am acordat fie o diminuare, o scutire, o facilitate, ea nu s-a rasfrant neaparat intr-o imbunatatire a produsului sau a serviciului respectiv. Avem exemplul serviciilor hoteliere, unde preturile au ramas aceleasi", a spus oficialul MFP. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *