Stiri si noutati

Tanasescu: Populatia nu va resimti majorarea tarifelor la incalzire

Carmen Neacsu

Majorarea tarifelor cu 9,2% la energia electrica, a gazelor naturale cu 4%, precum si a energiei termice cu 12%, incepand din luna ianuarie, reprezinta masurile avute in vedere de Executiv pentru reducerea pana la finele anului viitor a deficitului de cont curent de la 6,5% la 5,5-5,2% din PIB. Acestor masuri li se alatura cele anuntate deja de catre Banca Nationala a Romaniei privind limitarea creditarii, ale caror influente asupra bugetului sunt estimate la 0,2% din PIB. "Aceasta constituie inima reformei economice facute in 2004: majorarea pretului la energie, gaze si incalzire. Acest lucru va crea venituri suplimentare societatilor comerciale respective, ceea ce va conduce la reducerea arieratelor", a declarat, ieri, la Sinaia, Mihai Tanasescu, ministrul finantelor. El a precizat ca reducerea arieratelor reprezinta "telul major al economiei pentru 2004". Oficialul MFP a declarat pentru "Gardianul" ca populatia nu va resimti majorarea pretului la energia termica, deoarece, anul viitor, vor fi alocate 0,1% din PIB pentru subventionarea caldurii.

Alti 20.000 de disponibilizati

Programele de restructurare "foarte dure" ce vor continua in 2004 vor afecta circa 20.000 de salariati, dintre care 8.000-10.000 din sectorul minier si 6.000 din societatile administrate de catre APAPS. Restul celor care vor fi disponibilizati provin din sectorul feroviar. Oficialul MFP promite ca disponibilizarile vor fi acompaniate de programe de investitii masive in aceste sectoare, ce produc cele mai mari arierate. In acest sens, au fost amintite programele de la Iesalinita, Portile de Fier, Rovinari si Turceni, care vor fi sustinute cu bani de la buget si din resurse externe.

Miza acestor masuri o reprezinta reducerea deficitului de cont curent la 5,2-5,5% din PIB in decembrie 2004 fata de 6,5% din PIB la cat este estimat la finele acestui an. Urmeaza ca nivelul exact al acestui deficit aferent anului 2004 sa fie negociat cu FMI. In acest sens, la inceputul anului viitor, o echipa de negociatori ai Fondului vor sosi la Bucuresti. La reducerea de cont curent vor contribui atat micsorarea deficitului cvasifiscal, ce va fi redus cu 0,5-0,7% din PIB, in functie de rezultatul negocierilor, cat si diminuarea deficitului fiscal cu 0,3-0,4%. "2003 a fost un an bun, dar 2004 va fi un an scurt, din cauza ca majoritatea lucrurilor ce trebuie implementate anul viitor (n.n., din negocierile cu FMI) vor trebui puse in practica inca din primul semestru", a conchis Mihai Tanasescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *