Stiri si noutati

Tara noastra are sanse mari sa obtina statutul de economie de piata

Cresterea economica constanta si privatizarile de ultima ora ar putea ajuta Romania sa castige, saptamana viitoare, mult-doritul statut de "economie de piata func-tionala" din partea UE, dar acesta risca sa fie insotit de avertismente, comenteaza Reuters.

Mai multi oficiali si analisti au apreciat, miercuri, ca temperarea inflatiei si finalizarea primului acord stand-by cu FMI din perioada post-comunista vor cantari, de asemenea, in adoptarea unei decizii favorabile Bucurestiului.

Romania spera sa adere la UE in 2007, dar este singurul candidat care nu a primit titlul ce ar certifica faptul ca poate face fata mecanismelor concurentiale ale pietei unice pe termen scurt. Intreaga atentie se indreapta acum catre raportul anual al UE, care va fi publicat la 5 noiembrie.

Analistii sunt de acord ca Romania are sanse sa primeasca statutul, dar spun ca, in caz contrar, acest lucru va avea doar un efect de scurta durata asupra pietelor internationale, unde sunt tranzactionate eurobondurile romanesti. Conform oficialilor, raportul va detalia si pasii pe care Romania ii mai are de parcurs in procesul sau de aderare.

"Se asteapta ca raportul sa descrie in mod clar ceea ce a realizat Romania pana acum si ce mai trebuie sa realizeze in perspectiva admiterii in 2007 in UE", a declarat Lazar Comanescu, ambasadorul Romaniei pe langa UE. Si postul BBC a confirmat, ieri seara, ca "Romania este aproape de a avea o economie de piata functionala". (M.P.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *