Stiri si noutati

Tariceanu: Firma Bechtel face presiuni politice

Actiunile companiei Bechtel, de genul celei de a retrage muncitorii si de a crea o stare de tensiune sociala, nu sunt cele mai potrivite solutii in cazul Autostrazii Brasov-Bors, a declarat, ieri, la Guvern, premierul Calin Popescu Tariceanu. "Nu sunt suparat pe nici o firma, sunt suparat atunci cand se fac presiuni asupra Guvernului pentru a lua anumite decizii. Noi am anuntat de mult ca vom mentine un anumit ritm de lucrari si in ceea ce priveste Autostrada Bechtel si nu cred ca actiuni de genul celei de a retrage muncitorii si de a crea o stare de tensiune sociala sunt cele mai potrivite in aceasta situatie", a spus Tariceanu, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.

Joi seara, intr-o emisiune a TVR, premierul a transmis companiei Bechtel sa fie mai rezervata in a face presiuni asupra autoritatilor pentru continuarea proiectului de constructie a autostrazii Brasov-Bors, aratand ca actiunile firmei pot fi comparate cu presiuni politice. "Ceea ce face Bechtel mie incepe sa-mi displaca, pentru ca suna a presiuni politice. Transmit, pe aceasta cale, si firmei Bechtel sa fie mai rezervata in a face astfel de presiuni.(…) Noi plecam cu bunavointa, credem ca este nevoie de dezvoltarea infrastructurii, dar sistemul acesta care se practica, cu anunturi prin presa si cu tot felul de amenintari, mie nu-mi place deloc", a spus seful Executivului.

El a precizat ca reprezentantilor companiei li s-a transmis, in urma unei intalniri de marti seara cu membrii PNL, ca Executivul va aloca in acest an 213 milioane de dolari, din care 80 milioane de dolari reprezinta cheltuielile nedecontate pentru lucrarile efectuate anul trecut.

Pagubitii CEC pentru Dacii, in ceata

In alta ordine de idei, premierul a declarat ca problema persoanelor care au depus bani la CEC inainte de 1989 pentru achizitionarea de autoturisme Dacia este una legata si de actul de justitie, fara a depinde numai de o decizie a Guvernului. Tariceanu a admis ca persoanele respective ar fi trebuit, poate, sa fie despagubite pentru astfel de depozite create la CEC, dar a precizat ca nu intelege motivul pentru care sumele depuse nu au fost retrase in momentul in care au inceput sa fie afectate de inflatie.

Cheltuieli bugetare scapate de sub control

Rectificarea bugetului din acest an va presupune acordarea unor fonduri suplimentare, in principal pentru Sanatate, dar si reducerea unor capitole de cheltuieli, precum cele aferente salariilor care, in unele sectoare, au scapat de sub control, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. "Va trebui sa tinem in mana aceste cheltuieli. Este o preocupare ca aceste cheltuieli salariale sa nu treaca de anumite limite, conform intelegerilor cu FMI, pentru a nu introduce o presiune suplimentara a cererii asupra ofertei, care, in final, sa agraveze deficitul de cont curent", a spus Tariceanu, fara a prezenta aceste sectoare. Potrivit premierului, cea mai eficienta masura pe care Guvernul o poate lua pentru diminuarea presiunii asupra deficitului de cont curent este limitarea si mentinerea sub control a cresterilor salariale, in special la nivelul intreprinderilor cu pierderi. El a mai precizat ca, in urma rectificarii bugetare, fondurile alocate marilor proiecte – decontate in valuta – nu vor inregistra reduceri importante in termeni reali, tinandu-se cont de intarirea monedei nationale in raport cu valuta straina. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *