Stiri si noutati

Tariceanu: “Matusa Tamara” ne-a lasat mostenire inflatia

"Matusa Tamara a fost darnica cu unii in a le da tablouri, bijuterii si bani, iar cu altii a fost darnica in a le da datorii", a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, sugerand ca nivelul foarte mare al inflatiei poate fi pus pe seama "grelei mosteniri" a PSD. "Cred ca nivelul inflatiei pe 2005 va reflecta deciziile politice adoptate in 2004: cresteri salariale pe care le-am platit noi, datorii lasate la Sanatate si peste 4.000 miliarde cheltuite pe drumuri comunale in an electoral, necuprinse in buget. Platim costurile pentru politicile irationale din trecut", a afirmat Tariceanu.

Premierul a respins astfel ideea ca nivelul ridicat al inflatiei poate fi pus pe seama consumului guvernamental din luna decembrie. Acesti bani, care au reusit sa transforme un excedent bugetar de 1%, inregistrat in noiembrie, intr-un deficit de 0,7% la finalul lunii decembrie, nu au fost cheltuiti pe salarii si autoturisme, afirma Tariceanu. Ei s-au dus in investitii, in infrastructura si in inlaturarea efectelor inundatiilor, sustine acesta. Ieri, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca rata de inflatie anuala pentru 2005 a fost de 8,6%, depasind ultima estimare a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, de 8,5%. Cu toate acestea, analistii sustin ca o rata anuala a inflatiei de 8,6% reprezinta o veste buna. "Cred ca este o surpriza placuta si neasteptata, un fel de cadou pentru piata.

Mesajul este ca procesul de dezinflatie continua, chiar daca intr-un ritm incetinit", afirma economistul sef al ING Bank, Florin Catu. "Singurul lucru de mentionat este ca serviciile au crescut cu 13,1% si doar faptul ca acestea sunt o componenta scazuta in cosul inflatiei a facut ca rata sa nu fie mai mare", crede Catu. Rata medie lunara de crestere a preturilor la servicii s-a pozitionat la 1%, fiind singura categorie care a inregistrat o dinamica mai mare fata de anul 2004, cand s-a raportat o medie de 0,7%. Preturile de consum al populatiei au avansat in luna decembrie a anului trecut cu 0,5%, reiese din statisticile oficiale. Initial, obiectivul de crestere a preturilor a fost de 7%, apoi a fost modificat la 7,5%, cu o variatie de plus/minus un punct procentual, sub presiunea preturilor administrate. Ramane de vazut cum vor reusi guvernantii sa continue in viitor procesul de dezinflatie, observa Catu.

Politica salariala este principalul obstacol al Guvernului, adauga Citu. "Depinde cum vor decurge negocierile dintre salariati si angajatori. Daca sindicatele vor obtine o crestere salariala echivalenta cresterii temporare a preturilor la petrol si gaze vom avea probleme, crede economistul sef ING Bank. Cresterile de preturi la petrol si gaze sunt temporare, iar daca vor fi obtinute, majorarile salariale se vor permanentiza, afirma Citu. De altfel, si premierul Tariceanu recunoaste ca principala sa temere pentru anul viitor este presiunea sindicatelor pentru obtinerea unor salarii mai mari. "Nu vreau ca un efort de lunga durata sa se naruiasca din cauza unor slabiciuni sau a incapacitatii societatii de a intelege ca ne distrugem cu totii. Daca vrem sa traim bine si in 2010, nu numai in 2006, avem nevoie de o crestere graduala a salariilor si de o economie performanta", a declarat premierul.

"Putem sa ne permitem majorari de salarii, dar numai in masura in care performanta economica insoteste aceste solicitari. Altfel, cresterile salariale fara un corespondent in oferta interna de produse si servicii se duc catre inflatie si deterioreaza echilibrele macroeconomice", a spus premierul, considerand, totodata, ca este normal ca populatia sa solicite salarii mai mari pentru a beneficia de produsele oferite de o tara libera, in comparatie cu situatia din perioada regimului comunist in care romanii "umblau cu limba scoasa dupa o masina si un video", fara sa gaseasca alte lucruri de cumparat. In decembrie, alimentele au tinut capul de afis al scumpirilor, preturile avansand in medie cu 1,1%. In aceeasi luna, preturile produselor nealimentare au urcat cu 0,2%, in timp ce serviciile au avut o crestere de 0,3%.
Florin Rusu
sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *