Stiri si noutati

Tarife fierbinti pentru varf de sezon

Carmen Neacsu

Numai 7% din destinatiile de vacanta ale romanilor sunt in afara tarii

Varf de sezon. Asa poate fi catalogata aceasta luna, in care tarifele pentru litoralul autohton se dubleaza fata de cele practicate de agentiile de turism in iunie. Ca urmare, turistii care vor sa-si petreaca vacanta la mare, indiferent daca pe litoralul romanesc sau in Grecia, Turcia sau Italia, trebuie sa scoata din buzunare sume considerabil mai mari.

Unele hoteluri obliga la trei mese pe zi

Daca la inceputul verii, un sejur de o saptamana la un hotel de trei stele in Neptun-Olimp costa intre 2,8 si trei milioane de lei, tarif in care era inclusa cazarea si mic-dejunul, pana la mijlocul lui august, aceleasi servicii vor costa circa 8 milioane lei. Exista insa cazuri in care tarifele se tripleaza, din cauza ofertelor care includ, obligatoriu, in pachetul de servicii si cel putin o masa, cina sau dejunul. Astfel, daca un concediu la un hotel de doua stele in Neptun costa acum trei milioane de lei, pentru urmatoarele sase saptamani, pachetul de servicii – in care sunt incluse obligatoriu si sapte mese – nu mai poate fi achizitionat la un pret mai mic de 8,5-8,9 milioane de lei. Si in Mamaia, tarifele sar de la 3,7 milioane de lei la hoteluri de trei stele la 7,3 milioane lei – ce-i drept, cu tot cu mic-dejun, in a doua parte a lunii. La hoteluri catalogate de doua stele in aceeasi statiune, pentru inceputul sezonului, cazarea plus masa costa circa 3,3 milioane lei, pentru ca, in perioada de maxima cerere, acelasi serviciu sa poata fi obtinut pentru 7,8-8 milioane de lei. La Costinesti, la hoteluri de doua-trei stele, un loc intr-o camera dubla costa circa 350.000 lei pana mai ieri, pentru ca acum sa ajunga la 560.000 de lei. Pe la mijlocul acestei luni, tarifele vor ajunge la peste sapte milioane de lei pentru sapte zile, pret in care este inclusa cazarea si pensiunea completa. Cei care-si permit sa se rasfete la hoteluri care ofera servicii de patru stele trebuie sa scoata din buzunar, pentru pensiune completa, chiar si 3,5 milioane de lei/zi pana pe la mijlocul lui august, fata de cele 2,3-2,5 milioane in iunie.

Putini romani isi petrec vacanta in strainatate

Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), ne-a declarat ca Mamaia ramane si in acest an destinatia preferata a turistilor autohtoni, urmata indeaproape de Eforie Nord, statiune aleasa de cei care merg la tratament, si Neptun. Tinerii si cei cu posibilitati materiale mai reduse se orienteaza spre Costinesti, respectiv Saturn.

Grecia, tara unde "preturile sunt relativ prietenoase", a ramas si in acest an destinatia preferata de multi dintre romanii care aleg sa petreaca vacanta in strainatate, urmata de Turcia si mai nou Spania, ne-a mai declarat Raducanu. Totusi, numai 5-7% din destinatiile de vacanta ale romanilor sunt in strainatate, a precizat oficialul FPTR.

Tarifele cresc in cascada, in Grecia

In Halkidiki, una dintre destinatiile de vacanta la mare moda, tarifele vor creste, incepand cu a doua jumatate a acestei luni, cu 25-30%. Astfel, daca un loc la un hotel de categoria A costa in aceasta perioada 550 euro de persoana, suma in care este inclusa cazarea in camera dubla, transportul cu autocarul si asistenta turistica, dupa 18 iulie acelasi pachet costa peste 650 euro.

Exista insa si oferte care se adreseaza turistilor cu mai putina dare de mana, care ofera un loc in vile complet echipate, inclusiv cu bucatarie, la doar 130-150 de euro/6 nopti. In acest pret nu sunt incluse nici transportul si nici masa. In Paralia Katerini, statiune "monopolizata" de romani, tarifele au urcat, saptamana trecuta, de la 280-310 de euro/persoana in camera dubla (plus demipensiune si transport) la 340-360 de euro, pentru ca dupa 15 iulie sa se mai adauge inca 30-40 de euro, in medie, de persoana, pentru fiecare turist. Aceste situatii difera insa de la o agentie la alta. In Turcia, in Antalia, tarifele pentru un pachet de servicii complet la un hotel de cinci stele s-au majorat deja de la 645 euro la 695 euro, in iulie si august. Pe langa cazare, suma cuprinde si transportul cu avionul, inclusiv taxe de aeroport, transferul de pe aeroport si pensiunea completa.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *