Stiri si noutati

Tarifele de interconectare ale Romtelecom se reduc de la 1 ianuarie 2006, conform deciziei Curtii de Apel Bucuresti

Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea companiei Romtelecom de suspendare, pe durata procesului, a deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii /ANRC/ prin care operatorul este obligat sa reduca tarifele de interconectare, informeaza ANRC.
In luna octombrie, ANRC a impus operatorului de telefonie fixa obligatia de a reduce tarifele de interconectare in doua etape: de la 1 ianuarie 2006 si 1 ianuarie 2007. Romtelecom a contestat decizia in instanta, solicitand totodata suspendarea acesteia pe perioada procesului.
"Respingand cererea Romtelecom, instanta confirma faptul ca reducerea tarifelor de interconectare nu este de natura sa provoace pierderi nejustificate operatorului de telefonie, fiind, in acelasi timp, un demers de maxima importanta pentru dezvoltarea concurentei efective pe piata romaneasca de comunicatii", se precizeaza in comunicatul ANRC.
Referitor la aceasta decizie, Romtelecom va formula recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Bucurest. In acelasi timp, Curtea de Apel va judeca in continuare cererea Romtelecom de anulare a deciziei ANRC, care incalca legislatia romaneasca si cea europeana prin stabilirea tarifelor de interconectare sub nivelul costurilor.
"Cum decizia luata in data de 7 decembrie nu este una finala, incertitudinea privind cadrul legal al interconectarii va persista si, asa cum am mai declarat anterior, va impiedica Romtelecom sa continue investitiile de jumatate de miliard de euro, pe care le avea planificate in reteaua de generatie urmatoare", precizeaza oficialii Romtelecom. Totodata, Romtelecom considera ca incertitudinea cu privire la cadrul de reglementare va avea un impact nefavorabil inclusiv asupra privatizarii care se asteapta sa fie finalizata in 2006.
Potrivit ANRC, decizia instantei confirma punctul de vedere al Autoritatii, prezentat si argumentat economic in fata Curtii de Apel Bucuresti, conform caruia prin scaderea veniturilor din interconectare Romtelecom pierde, in realitate, doar veniturile pe care in prezent le obtine in mod nejustificat, prin practicarea unor tarife nefundamentate pe costuri.
Confrom deciziei ANRC, Romtelecom va reduce tarifele de interconectare incepand cu 1 ianuarie 2006, pana la nivelul stabilit prin decizia emisa in luna octombrie 2005, cu un procent de 0,70 la suta in orele de varf si 30,32 la suta in afara orelor de varf pentru interconectarea la nivel local. De asemenea, se vor reduce cu 9,47 la suta in orele de varf si 45,99 la suta in afara orelor de varf tarifele pentru interconectarea la nivel regional si cu 9,04 la suta in orele de varf si 46,86 la suta in afara orelor de varf cele pentru interconectarea la nivel national.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *