Stiri si noutati

Tarifele din statiunile montane, mai mari cu 10% pana in octombrie

Sezonul vacantelor a debutat, pe litoral, cu majorari ale tarifelor la cazare cuprinse intre 10 si 15%, care, din pacate, vor fi urmate de alte scumpiri succesive pana in varf de sezon, cand in multe cazuri preturile se vor dubla.

O varianta mai ieftina de petrecere a concediului o constituie statiunile montane, unde exista oferte pentru toate buzunarele, chiar daca, in medie, tarifele vor creste cu 10% pana la 30 septembrie.

Pensiunile raman cele mai accesibile

Cea mai convenabila posibilitate de petrecere a vacantei la munte a ramas cea a pensiunilor agroturistice, unde, in functie de clasificare, o zi cu pensiune completa variaza de la 16 la 18 euro (la clasificarea doua margarete) pana la 30-32 euro (patru margarete). Cazarea la o pensiune de trei margarete costa intre 8 si 10 euro, in zone la moda acum precum Moeciu sau Bran, in timp ce in regiuni mai putin cunoscute, precum regiunea vranceana Lepsa, o camera la o pensiune de trei margarete se poate inchiria si cu 500.000-600.000 lei. In Bucovina, tarifele variaza de la 700.000 lei camera dubla la o pensiune de trei margarete la 1,3-1,5 milioane de lei la categoria patru margarete.

Tarifele de weekend, mai mari cu 10%

Spre deosebire de tarifele de cazare pentru litoral, in statiunile montane, preturile de baza pentru cazarea in hotelurile si pensiunile montane raman aprope neschimbate in perioada vacantei de vara. Cum oportunitatea trebuie speculata cu orice pret, la noi, exista cazuri in care la receptie sunt afisate tarife mai mai cu circa 5-10% in weekend fata de cele din cursul saptamanii. Aceasta situatie este intalnita mai ales la unitatile de cazare clasificate la trei-patru stele.

Sezonul "de varf" se termina in octombrie

La munte, sezonul de varf tine, daca ar fi sa ne luam dupa tarife, de la 1 iunie pana la 1 octombrie, perioada in care preturile sunt mai mari cu 10-15%. Astfel, un loc intr-o camera dubla la un hotel de doua stele din Sinaia costa intre 15-18 euro, cu mic dejun inclus, in timp ce la trei stele, tariful sare de 21 euro. O camera intr-o vila de trei stele in Sinaia poate fi inchiriata pentru 800.000-1.000.000 de lei.

La hotelurile de patru stele, tarifele variaza intre 26 si chiar 40 de euro. In Predeal, oferta de cazare este mai consistenta la vile, unde tarifele variaza de la 300.000 lei la categoria doua stele la 6,5 milioane lei la trei stele, pana la 700.000 lei- 1.000.000 de lei la patru stele.

Hotelurile de doua stele din Predeal va stau la dispozitie contra unor sume cuprinse intre 550.000 si 650.000 lei, cu mic dejun inclus. La trei stele in Predeal, trebuie sa scoateti din buzunar echivalentul a 15-20 euro.

Poiana Brasov ramane cea mai scumpa statiune montana, tarifele variind aici de la 20 la 27 euro pentru doua stele, la 33-42 euro locul in hotel de patru stele, cu mic dejun inclus. (Carmen Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *