Societatile de productie si distributie a energiei termice nu ar mai trebui sa inregistreze pierderi, dar tarifele se vor majora pe masura, cel putin pentru consumatorii industriali. Potrivit unui proiect de act normativ initiat de Autoritatea pentru Servicii Publice Comunale, preturile si tarifele pentru energia termica trebuie sa asigure acoperirea cheltuielilor de productie, exploatare, intretinere, modernizare si retehnologizare, la care se adauga si un profit de maximum 10%. La stabilirea preturilor si tarifelor se va tine cont si de cota de dezvoltare si retehnologizare, stabilita la 3% din costul total al productiei, transportului, distributiei si furnizarii energiei termice pentru utilizatorii din economie, cu exceptia consumatorilor casnici. Proiectul ANRSC reglementeaza modul de calcul al preturilor si tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu energie termica produsa centralizat, exclusiv cea realizata in cogenerare, stabilind ca acestea trebuie sa asigure si protectia utilizatorilor.
Conform documentului, stabilirea, ajustarea si modificarea preturilor si tarifelor pentru energia termica se vor realiza pe baza propunerilor operatorilor economici care produc, transporta, distribuie si furnizeaza energie termica, cu avizul prealabil al autoritatilor administratiei publice locale. Preturile si tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu energie termica vor putea fi ajustate, de regula, la trei luni, cu avizul ANRSC, pe baza cererilor primite de la operatori, insotite de documentatia de fundamentare a costurilor si de avizul prealabil al autoritatilor publice locale. Avizul ANRSC in ceea ce priveste nivelul preturilor si al tarifelor este obligatoriu pentru operatorii serviciilor publice de alimentare cu energie termica produsa centralizat. (C.N.)
Debransarea are costuri usturatoare
Potrivit unui proiect de ordonanta, Guvernul va adopta noi masuri care vor impiedica romanii sa gaseasca alte metode de incalzire a locuintei, informeaza Radio Total. Astfel, cei care vor dori sa se debranseze vor avea nevoie de mai multe avize. Mai mult, se revine la obligativitatea montarii cosurilor de evacuare a gazelor, idee care a fost abandonata in trecut. Cosurile de evacuare a gazelor devin obligatorii si trebuie sa depaseasca nivelul imobilului. Specialistii in montarea centralelor sustin ca montarea unor astfel de cosuri costa pana la 100 euro. In cazul unui bloc de opt etaje, un astfel de cos ar putea costa pana la 100 milioane de lei.
Have something to add? Share it in the comments.