Stiri si noutati

Tarifele pentru vacanta de iarna cresc cu 10%, iar cele pentru vara viitoare, cu 8%

Claudia Botezatu, Carmen Neacsu

Operatorii din turism par ca nu au invatat nimic din rezultatele slabe inregistrate in sezonul estival care tocmai s-a incheiat. Dimpotriva, acestia au hotarat, in cadrul Bursei de Turism "Litoral", sa creasca tarifele pentru sezonul de anul viitor cu 5-8%, in perioada de varf, adica lunile iulie si august. Se pare ca hotelierii romani nu vor sa ia in considerare faptul ca scumpirea unor servicii a caror calitate lasa mult de dorit alunga turistii pe alte meleaguri, asa cum s-a intamplat si in acest an. Potrivit estimarilor, numarul turistilor romani a fost cu 10% mai mic fata de cel inregistrat in 2004, in conditiile in care tarifele de cazare au crescut cu 20%.

Tot mai multi romani prefera sa-si petreaca vacantele in strainatate, unde preturile sunt la fel sau chiar mai mici decat in Romania si unde serviciile sunt incomparabile.

Scumpire, in loc de ieftinire

Decizia hotelierilor de a creste tarifele pare sa nu tina cont de realitatea din teren si de recomandarile celorlalti operatori din turism, care au recomandat mentinerea preturilor, dat fiind ca piata nu mai suporta alte majorari. "Din informatiile primite de la unitatile de cazare care au un grad ridicat de confort, acestea intentioneaza sa majoreze tarifele, in anul 2006, strict in perioada de varf de sezon, cu procente intre 5% si 8%", a declarat ieri presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Lucia Morariu. Aceasta a precizat ca in extrasezon, adica in mai-iunie si sfarsitul lui august-inceputul lui septembrie, tarifele pe litoralul romanesc vor fi reduse fata de 2005. Hotelurile cu grad mediu si scazut de confort, respectiv cele de unu si doua stele, care au practicat in acest an tarife mari si au ramas pe jumatate goale, intentioneaza sa mentina preturile din acest sezon si pentru anul viitor.

2005, cel mai slab sezon

Referitor la sezonul estival 2005, reprezentantii patronatelor spun ca activitatea turistica s-a imbunatatit la sfarsitul acestuia, dupa ce, in luna august, era inregistrata o scadere cu 30-35% comparativ cu anul trecut. Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronale din Turism (FPTR) sustine ca vinovate pentru aceasta situatie sunt inundatiile din tara, care au alungat clientii, chiar daca pe litoral a fost aproape intreg sezonul vreme foarte buna. Reprezentantii Federatiei recunosc, totusi, ca pe litoral exista probleme uneori la anumite hoteluri legate de raportul calitate-pret si ca este nevoie de imbunatatirea ofertei.

Potrivit lui Daniel Vasilescu, pentru sezonul estival 2005 s-a incercat pregatirea profesionala a personalului, "dar rezultatele nu au fost multumitoare".

Bursa, ultima sansa pentru contractari

Bursa de Turism "Litoral" din aceasta toamna este ultima care se organizeaza pentru sezonul estival 2006, fara sa se mai organizeze o manifestare de acest gen si in primavara anului contractat, asa cum s-a procedat pana acum. "Cei care nu vor incheia, in aceasta toamna, la tarife ferme, in lei, serviciile pentru 2006, nu o vor mai putea face si vor iesi din cataloagele de turism", a precizat Lucia Morariu.

La randul sau, presedintele Federatiei Patronale a Turismului Romanesc (FPTR), Daniel Vasilescu, ne-a declarat ca au fost contractate majoritatea locurilor de cazare din statiunile Jupiter, Venus, Saturn si foarte putine in Mamaia, unde hotelierii tintesc spre tour-operatorii straini. "Mai sunt unitati care calculeaza tarife si acum, dar ceea ce nu s-a contractat, asa ramane. Acesti hotelieri vor trebui sa faca negocieri directe", ne-a mai informat Vasilescu, care spune ca cele mai cautate locuri au fost cele de la hotelurile de trei si patru stele.

Vacanta de iarna, mai scumpa cu 10%

Primele oferte pentru petrecerea sarbatorilor de iarna care se apropie indica o scumpire a tarifelor in lei in medie cu 8-10% fata de cele practicate anul trecut. Astfel ca o vacanta de iarna pe Valea Prahovei sau in Poiana Brasov va fi ceva mai costisitoare decat in Austria sau Elvetia, la aceleasi conditii de clasificare a unitatilor de cazare. Daniel Vasilescu spune insa ca tarifele pentru iarna vor fi stabilite la Bursa de Turism de la Brasov, din perioada 12-15 octombrie, cand cererea se va intalni cu oferta.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *