Romania va introduce taxa de salvgardare de 45% pentru importurile de carne de porc ce provin din Ungaria si Cehia, ne-a declarat Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale (MAPDR). Aceasta declaratie confirma stirea prezentata saptamana trecuta in exclusivitate de ziarul "Gardianul". Potrivit oficialului MAPDR, noile taxe vamale sunt reglementate intr-un proiect de hotarare de Guvern ce va fi adoptat in viitoarea sedinta a Executivului. "In urma unei analize a pietei, am decis sa adoptam taxe vamale de 45% pentru Ungaria si Cehia, ca urmare a faptului ca autoritatile din tarile vecine subventioneaza masiv exporturile de carne de porc", a spus Ilie Sarbu. Efectele introducerii taxelor vamale la importurile de carne vor fi resimtite si de consumatori, care vor plati mai mult atat pentru carnea de porc, cat si pentru preparate. Astfel, potrivit Asociatiei Romane a Carnii (ARC), o data cu introducerea noilor taxe de 45%, pe piata, preturile la preparatele din carne se vor majora cu cel putin 6%. Pe de alta parte insa, masura MAPDR favorizeaza crescatorii de porci autohtoni, care au ocazia sa recastige piata romaneasca, pierduta in favoarea carnii de import.
Have something to add? Share it in the comments.