Stiri si noutati

Taxe vamale reduse pentru carne, vin si whisky

Carmen Neacsu, Stefan Etves

De Sarbatori, Guvernul face surprize placute importatorilor

Anul viitor, romanii vor putea consuma carne, fructe, vinuri si whisky din import ceva mai ieftine, o data cu reducerea semnificativa sau chiar exceptarea de la plata taxelor vamale de import a unei game variate de produse alimentare si nealimentare, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, ce va fi discutat in urmatoarea sedinta. Departamentul de Comert Exterior, care a intocmit proiectul de HG, arata in nota de fundamentare a documentului ca a avut in vedere "necesitatea stabilirii unui nivel de protectie tarifara, care sa fie in concordanta cu eforturile de integrare in UE, tinand cont si de faptul ca, la momentul aderarii, Romania va trebui sa adopte si sa aplice, fata de terti, tariful comunitar".

Reducerea si exceptarea de la plata taxelor vamale a unei liste lungi de alimente a fost justificata prin aceea ca "se urmareste asigurarea securitatii alimentare a populatiei cu produse agroalimentare in cantitati suficiente si la preturi rezonabile". In ceea ce priveste produsele nealimentare importate fara taxe sau cu taxe reduse, documentul arata ca s-au avut in vedere numai materiile prime care nu se realizeaza in tara.

Liber la importul de pasari si cai

Proiectul propune exceptarea de la plata taxelor vamale a importurilor de curcani, gaste, rate si bibilici, a laptelui pentru sugari in recipiente inchise ermetic, cu un continut net de maximum 500 grame si un continut de grasimi de peste 10%, a afinelor, a nucilor de arec, de cola sau betel si a fisticului. Vor fi importate fara taxe vamale junincile care nu au fatat niciodata, reproducatorii din rasa pura, mieii de pana la un an si caii.

Vinuri frantuzesti mai ieftine…

Whisky, vinurile si fuctele vor fi importate in 2003 cu taxe vamale mai mici fata de cele practicate in acest an. Astfel, vinul de Bordeaux, Bourgogne, Madeira, Porto, Xeres, vinurile de Tokaj (Aszu si Azamorodni) vor avea o taxa vamala aplicabila de 70% din valoarea franco, cota care va fi valabila si pentru whisky, fata de 90%, taxa vamala aplicabila in acest an. Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Produ-catorilor de Vin, spune ca aceasta masura va afecta destul de putin piata, pentru ca importurile de vin sunt nesemnificative ca pondere in consum.

Pe tot parcursul anului viitor, taxele vamale la importurile de ceai verde si ceai negru, ca si la cele de vanilie, cuisoare, nucsoara, frunze de dafin, curry, grau dur, ovaz destinat insamantarii, hrisca, mei, radacini de lemn dulce si de ginseng vor fi mentinute la cota zero. Aceeasi cota se va aplica si importurilor de alge, trestie de zahar, cacao boabe si sparturilor de cacao. In schimb, fructele (pornind de la caise, visine pana la ananas, banane, tangerine, grapefruit) vor avea taxe vamale de 20%.

Carcasa de bovine, mult mai ieftina

Taxele vamale la importurile de carcasa sau semicarcasa de bovine aplicate in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2003 vor fi de 20% din valoarea unei tone de carne, nivel care se va aplica si pentru sferturile posterioare, inclusiv oasele, gatul, spata, pulpa, vrabioara. La pui griller, taxele vamale vor fi de 45% din pretul unei tone, nivel valabil si pentru bucati de pulpe, aripi, piept etc. Ilie Van, presedintele Asociatiei Producatorilor de Pasari din Romania, spune ca mentinerea nivelului taxelor este "neaco-peritoare", in conditiile in care producatorii autohtoni au cerut o mai mare protectie.

Intentie de majorare a taxei vamale la zahar

Daca in principiu nivelul taxelor vamale pentru produsele agroalimentare ramane la nivelul practicat in acest an, o situatie deosebita se prefigureaza la taxa vamala practicata la importurile de zahar brut si zahar rafinat. Pentru a revitaliza productia autohtona de zahar, autoritatile de la Bucuresti au solicitat Comisiei Europene, printr-o nota trimisa la finele lunii trecute, majorarea taxelor vamale la importurile de zahar brut si rafinat. Intrucat nu s-a primit deocamdata un raspuns oficial si pentru a nu incalca prevederile Acordului European de Asociere, taxa vamala pentru zahar ramane deocamdata nemajorata. Cresterea acesteia va fi reglementata printr-un act normativ separat, numai dupa ce CE isi va exprima punctul de vedere in legatura cu acest subiect.

Nu au fost uitate nici siderurgia, nici textilele

In ceea ce priveste industria, se are in vedere exceptarea de la plata taxelor vamale a unor produse necesare industriei siderurgice (precum argilele refractare, oxid de aluminu, fluorina) sau feroamangan, ferosiliciu, ferotitan. Desi valoarea acestor importuri este apreciabila, se considera ca exceptarea de la plata taxelor vamale va determina cresterea eficientei productiei interne si de export, putandu-se astfel acoperi sumele aferente neincasarii acestor taxe. Si pentru unele materii prime necesare industriei de textile si pielarie se propune exceptarea de la plata taxelor vamale, argumentele aduse de initiatorii proiectului legislativ fiind de ordin social (oprirea totala a activitatii in sectoarele producatoare de bumbac, oprirea partiala a lucrului in unitatile producatoare de lana, canepa, tricotaje, confectii, incaltaminte) si economic. Astfel, se va excepta de la plata taxei vamale, in 2003, importul de lana tunsa (finete de 35 microni si lungime HB 115 mm), bumbacul cardat sau pieptanat.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *