Ministerul Agriculturii va introduce, in perioada imediat urmatoare, taxe vamale de salvgardare de 45% pentru importurile de carne de porc din Ungaria. Aceasta masura va fi introdusa ca urmare a faptului ca autoritatile din tara vecina subventioneaza exportul de carne de porc cu 525 de euro pe tona de carcasa. "Nu se stie cu exactitate data la care vor intra in vigoare clauzele de salvgardare, dar aceasta masura va fi adoptata cu siguranta in urmatoarele zile. In plus, in prezent se discuta si posibilitatea introducerii unei taxe asemanatoare si pentru importurile de carne de porc din Cehia", ne-au declarat surse din Ministerul Agriculturii. Pentru ca in Ungaria exporturile de carne sunt subventionate in limita a 5.000 de tone, perioada de aplicare a taxelor de salvgardare va fi limitata. In prezent, taxele vamale la importul de piese de carne de porc sunt zero, singura exceptie reprezentand-o importurile din Polonia, unde autoritatile autohtone au impus taxe de salvgardare de 45%.
Crescatorii de porci, tot nemultumiti
Efectele aceste noi masuri de protectie sunt diferite in functie de ramura de activitate a agentilor economici. Astfel, cel putin teoretic, pentru crescatorii de animale, introducerea taxei de salvgardare pentru importurile din Ungaria poate constitui o oportunitate de a-si extinde piata de desfacere. In realitate, crescatorii de porci apreciaza ca aceasta noua taxa nu-i avantajeaza in mod direct. "Taxa pentru Ungaria trebuia introdusa de multa vreme. Insa, deoarece importatorii au avut la dispozitie suficient timp pentru a-si face stocuri de carne de porc pentru doua-trei luni, adoptarea taxelor de salvgardare nu ne avantajeaza cu nimic", sustine Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Crescatorilor de Porci (PRCP).
Masura de protectie sau prilej de scumpire?
Daca pentru crescatorii de animale, taxa de 45% la importurile de carne de porc din Ungaria poate fi considerata o masura de protectie, pentru procesatori, introducerea acesteia constituie un nou prilej de majorare a preturilor. "Nu suntem prea entuziasmati. Din punctul nostru de vedere, se acorda o importanta mult prea mare faptului ca Ungaria subventioneaza exporturile de carne, deoarece cantitatea este limitata la 5.000 de tone. Insa cresterea taxelor vamale se va reflecta in costul materiei prime, care se va majora cu aproximativ 10%. Prin urmare, sigur ca vor exista influente si asupra preturilor finale. Desi nu putem afirma cu exactitate un procent, estimativ, preturile la produsele procesate vor creste cu aproximativ 5-6%", ne-a declarat Mihai Visan, vicepresedinte in Asociatia Romana a Carnii (ARC). In ceea ce priveste cresterea taxelor vamale si pentru importurile din Cehia, reprezentantul ARC apreciaza ca introducerea clauzelor de salvgardare pentru aceasta tara nu va influenta preturile.
PRCP: Majorarea preturilor nu este justificata
Asa cum era de asteptat, posibilitatea majorarii preturilor la produsele din carne de porc este contestata de crescatorii de animale. Potrivit PRCP, procesatorii nu au nici un motiv real care sa justifice scumpirea produselor. "Preturile la preparatele din carne au ramas neschimbate fata de perioada in care procesatorii plateau taxe vamale pentru importurile de piese din porc. Cu toate ca in prezent nu se plateste absolut nimic la vama, nici un industrias nu a ieftinit carnea. Prin urmare, reintroducerea taxelor pe relatia cu Ungaria nu ar trebui sa genereze o majorare de pret", a mai spus Caruz.
Have something to add? Share it in the comments.