Stiri si noutati

Teapa de 1,3 miliarde la Ilfov

Carmen Neacsu

Unii dintre functionarii Ministerului Finantelor "uita" sa aplice legea asa cum scrie la carte si jongleaza cu banii statului, acordand facilitati la plata obligatiilor bugetare dupa criterii doar de ei stiute. Un astfel de caz a fost prezentat ieri de presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, cu privire la controalele efectuate la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Ilfov, unde au fost descoperite mai multe abateri de la lege in ceea ce priveste acordarea de facilitati fiscale, in valoare de peste 1,3 miliarde de lei.

Dosarul, aflat pe rol la Colegiul Jurisdictional de pe langa Camera de Conturi Bucuresti, are ca obiect obligarea, in mod solidar, a unor functionari ai DGFP Ilfov, la plata unor despagubiri civile pentru cei 1,3 miliarde de lei. Din aceasta suma, 148,3 milioane de lei provin din scutirea ilegala de la plata majorarilor de intarziere la plata impozitului pe profit si dividende a societatii Olmira Serv Com SRL, iar 230 milioane de lei reprezinta creante suplimentare datorate bugetului, neevidentiate si neurmarite de fisc, datorate de firma Profil Productie Constructii Montaj SRL. In fine, functionarii au omis sa calculeze creante ale societatii Vivianne Eurocosmetics RTC SRL, in suma de 974,8 milioane lei.

Un acord semnat recent la Ruse intre Curtea de Conturi a Romaniei si cea din Bulgaria va permite constituirea unor echipe mixte de control care vor verifica punctele vamale din ambele tari (ce anume se declara la vama bulgareasca si la cea autohtona), a informat Saguna. Vor fi verificate si modalitatile de cheltuire a banilor publici si a celor primiti de la institutii financiare internationale pe proiecte de protectia mediului din zona Dunarii si a Marii Negre. Oficialul Curtii de Conturi a mai anuntat si declansarea unor controale la Primaria sectorului 5 (tema licitatiei de infiintare a magazinului Economat) si la Primaria Capitalei, privind modul de desfasurare a licitatiei pentru contoarele de apa calda si energie termica.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *