Stiri si noutati

Tigarile si alcoolul se scumpesc cu 30%

Romanii cu vicii au castigat cateva zile in care mai pot fuma si bea spirtoase la preturi accesibile. Incepand cu 1 mai, teoretic a intrat in vigoare o parte a pachetului de legi privind reforma in Sanatate.

 – „Reforma lui Nicolaescu“, inceputa teoretic ieri, se simte doar prin lansarea „taxei de viciu“. – Timid, se pomeneste de cateva acte normative menite sa simplifice situatia in sistemul sanitar, dar fara solutii concrete – Prima consecinta directa legata de Sanatate: nu vom mai fuma si ne vom lasa de bautura – Tigarile se scumpesc in cateva zile cu 1 leu nou/pachet, iar spirtoasele cu 7 lei noi/ litru Printre acestea se numara si Legea privind aplicarea taxei de viciu. Numai ca, producatorii de tutun si spirtoase nu au putut aplica scumpirile din cauza ca legea in cauza nu a aparut inca in Monitorul Oficial. Totusi, in cel mult o saptamana, preturile „vor sari“ cu 30% la bauturi si tutun. Un pachet de tigari va costa cu 1 leu nou mai mult , iar spirtoasele se scumpesc cu 7 lei noi pe litru. Pana atunci, romanii au profitat de „ragazul“ dat de vacanta de 1 Mai a autoritatilor pentru a-si face stocul de tutun si spirtoase la preturi mai mici. Comerciantii spun ca in ultima saptamana au avut vanzari-record de cartuse de tigari si baxuri de bauturi.

Reforma fortata

Pachetul de reforma in Sanatate are 17 legi care intra in vigoare treptat, pana la sfarsitul anului 2006. Taxa de viciu se vrea a fi o gura de oxigen menita sa finanteze suplimentar gaurile din bugetele spitalelor romanesti. De fapt, o parte din bani va merge si in „pusculita“ Ministerului Sanatatii, care ii va pastra pentru asa-zise situatii speciale. Ministrul Eugen Nicolaescu spera sa stoarca 100 milioane euro in 2006 ca sa reanimeze Sanatatea, iar anul viitor vrea sa-si dubleze „incasarile“ la peste 200 milioane. euro.

 Coada la medicamente de 1 Mai

Batranii au luat, ieri, cu asalt farmaciile din municipiul Cluj-Napoca care vindeau medicamente compensate si gratuite. Varstnicii au sarbatorit ziua de 1 Mai ca pe vremea lui Ceausescu: s-au trezit dis-de-dimneata ca sa-si ocupe randul la coada la medicamente compensate si gratuite. Autoritatile spun ca farmaciile clujene vor onora 90% dintre retete deoarece fondurile pentru medicamente gratuite si compensate au fost suplimentate cu 10 miliarde lei de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Un nou val de majorari in iulie

De la 1 iulie apar noi scumpiri din cauza accizelor mai mari. Pretul alcoolului „sare“ cu 30%: cea mai ieftina vodca va costa 35.700-36.000 lei/litru, iar bauturile mai fine vor trece lejer de 200.000 lei vechi/litru. Tigarile se vor scumpi din nou dupa ce acciza creste cu 25%.
Sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *