Stiri si noutati

Transavia sporeste masurile de securitate pentru a garanta siguranta alimentara a produselor din carne de pui

Compania Transavia Alba Iulia, unul dintre cei mai importanti producatori de carne de pasare din tara, a anuntat ca isi sporeste masurile de securitate in fermele producatoare, in urma instiintarii venite din partea Ministerului Agriculturii, de depistare a unor pasari suspecte a fi purtatoare a virusului gripei aviare in Delta Dunarii, informeaza un comunicat al companiei.
Inca de sambata, 8 octobrie 2005, Transavia a intensificat masurile restrictive privind accesul personalului si a autovehiculelor in spatiile de productie – ferme, incubatoare, statii de procesare a furajelor, abator – pentru a asigura o protectie sporita in fata pericolului de gripa aviara, semnalat in tara in ultimile zile. Astfel, in unitatile de productie intra doar autovehiculele firmei care au ca scop aprovizionarea cu furaje. Toate masinile de transport sunt dezinfectate suplimentar, atat la intrarea cat si la iesirea din incinta unitatii, dar si la sfarsitul programului de lucru. Aleile de acces si transport din companie sunt dezinfectate zilnic.
Personalul Transavia, ca in fiecare an, a fost vaccinat impotriva gripei si antitetanus, campania de vaccinare fiind deja finalizata. Personalul dispune de echipamente de protectie sterile, cu grad sporit de securitate, fiind instruit sa respecte, cu strictete, noile reguli restrictive de acces si circulatie in interiorul unitatilor de productie.
Ca masura naturala de protectie impotriva patrunderii pasarilor salbatice in apropierea fermelor de productie, compania are in ferme cuiburi de pasari rapitoare care alunga pasarile salbatice si astfel zona este protejata de contactul cu diferite pasari migratoare care ar putea fi infectate cu virusul gripei aviare.
Toate aceste masuri suplimentare au fost luate deoarece garantarea securitatii alimentare a devenit nu doar misiunea personala a companiei Transavia, Alba Iulia, ci si principalul aspect care personalizeaza produsul cu marca Transavia pe piata industriei alimentare.
Compania Transavia dispune de tehnologie de ultima ora pe tot fluxul de productie, cu sistem de monitorizare a fazelor de productie, supraveghere a starii de sanatate a pasarilor si a starii de curatenie a spatiilor de crestere si abatorizare, precum si a sanatatii si instruirii personalului. Inainte de livrare spre abator, pasarile intra in posesia certificatului de origine, care atesta nivelul de sanatate pe care il are efectivul, pornind de la parinti, incubator, ferme si furaj.
Produsele Transavia sunt analizate si certificate de Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor "Larex Romania" si sub controlul autoritatilor sanitar-veterinare. La Transavia, productia de carne se realizeaza in conformitate cu standardele internationale in domeniu, avand certificarea Sistemului de management al calitatii (SR EN ISO 9001/2001).
Siguranta produsului este, de asemenea, garantata si de logistica transportului bine pusa la punct: masini proprii dotate cu instalatii frigorifice si izoterme care distribuie produsele Transavia in conditii optime, indiferent de sezon si distanta, in toate judetele tarii.
Dupa cazurile de gripa aviara, care s-au soldat in ultima instanta cu stoparea importurilor de pe anumite piete nationale, apelurile la siguranta produsului alimentar a carui baza este carnea de pui au crescut in intensitate pretutindeni in lumea civilizata. In fata acestor pericole exista o singura alternativa pentru consumator: carnea produsa si procesata responsabil de catre companii specializate care asigura un flux de productie integrat si certificat din punct de vedere sanitar veterinar si al calitatii. Astfel, riscul pentru sanatate al consumului de carne de pui pentru populatie este minim.
Prin sistem integrat intelegem un circuit inchis si controlat al productiei – mai precis "stim ce intra – stim ce iese". Fluxul de productie – in cazul cresterii puiului de carne – incepe practic cu puiul de o zi si se termina cu puiul livrat abatorului, dupa perioada de crestere. Avantajul sistemului integrat este ca firma produce puiul de o zi, detine spatii optime de crestere a acestuia, asigura un furaj adecvat rasei crescute si livreaza abatorului un pui sanatos – cu " origine controlata".
Transavia, societate pe actiuni, cu capital privat romanesc a fost infiintata in anul 1991, avand ca obiect de activitate principal cresterea pasarilor, pornind de la producerea materialului biologic, producerea de furaje combinate, laborator pentru controlul materiilor prime si furajelor, cresterea puilor pentru carne, abatorizare si prelucrarea carnii de pasare, laborator de analiza a carnii si sfarsind cu activitati de transport si distributie, comercializarea de material biologic, furaje, produse si semipreparate din carne de pasare. Transavia are un numar de 500 angajati, in 13 locatii din judetul Alba.
In prezent, societatea Transavia are o capacitate de crestere de 1,7 milioane pui pe serie, in 6,5 serii pe an, astfel realizandu-se anual aproximativ 25.000 tone carne viu. Compania Transavia realizeaza 80 tone carne de pui pe zi, capacitatea totala de productie a abatorului fiind de 50.000 tone pe an.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *