Stiri si noutati

Transferurile rapide de bani – piata de 4 miliarde euro

O piata de circa 4 miliarde de euro pe an; acesta e „ringul” in care se bat companiile de transferuri rapide de bani. Businessul cu transferul de valuta a capatat o asa dimensiune, incit companiile nu ezita sa-si aplice lovituri sub centura una alteia. Cea mai recent intrata pe piata transferurilor rapide, „Transfer Rapid LLC” acuza, prin intermediul CEC, companiile concurente de practici monopoliste. „Western Union si MoneyGram practica politici de monopol si ma mir ca reprezentantii Consiliului Concurentei nu au efectuat inca nici un control la jucatorii din piata”, a afirmat seful CEC, Eugen Radulescu. El mai acuza competitorii ca solicita exclusivitati la bancile cu care lucreaza, incalcind astfel cele mai elementare legi ale concurentei. „Cineva trebuia sa sparga monopolul celor doi. Ei pun conditii de exclusivitate la bancile cu care lucreaza, astfel ca acestea nu mai pot lucra si cu noi”, a declarat vadit iritat Radulescu. La rindul lor, reprezentantii celorlalte companii de transfer rapid nu privesc cu ochi buni aparitia unui alt jucator pe piata. Oficialii Western Union s-au marginit la un sec „No comment” in privinta declaratiilor lui Radulescu, dar surse apropiate operatorilor de pe piata transferurilor spun ca nici firma agreata de CEC nu este tocmai un ingeras. |n primul rind, „Transfer Rapid LLC“ a fost infiintata de un grup de americani special pentru CEC, iar transferurile pot avea loc doar pe relatia SUA-Romånia si serviciul inca nu este operational.

CINE ESTE CEL MAI NOU JUCA TOR DIN RING?

Primele semne de intrebare asupra bonitatii firmei „Transfer Rapid LLC” le-a oferit chiar presedintele CEC. „Legea americana ma impiedica sa va spun cine sint actionarii companiei Transfer Rapid. Pot insa sa va asigur de faptul ca sint oameni de afaceri fara pata – unul fiind un fost secretar al Trezoreriei SUA, altii lucrind pe Wall Street, iar ceilalti, oameni care au avut legatura cu Romånia, cum ar fi fostul ambasador al SUA la Bucuresti, James Rosapepe”, a spus Radulescu. Partea buna in cazul CEC este ca are comisioanele la juma tate din nivelul celorlalti jucatori din piata. Ceea ce e de multe ori decisiv pentru clientul care apeleaza la acest tip de servicii.

BATALIA PENTRU 4 MILIARDE

„Piata e dominata de cei doi mari colosi: MoneyGram si Western Union, care detin impreuna peste 75 la suta din transferurile de bani in si din strainatate”, a declarat un analist al pietei. El a mai spus ca in acest moment, cotele de piata sint in mare parte facute, dar surprizele mai pot aparea din extinderea retelelor de banci cu care companiile lucreaza. „Secretul dezvoltarii oricarei firme din domeniu depinde de numa rul si, mai ales, de seriozitatea bancilor cu care coopereaza. Cu cit reteaua bancara acopera o zona mai mare, cu atit succesul companiei de transfer rapid de bani va fi mai mare”, a mai precizat el. Numarul unu in materie de transferuri de bani in tara noastra, cu peste 130.000 de locatii in aproape 200 de tari, Western Union a intrat in Romånia in 1996, cind a fost incheiat primul contract de colaborare cu Banca Romåneasca. |n prezent, numarul oficiilor prin care se realizeaza serviciile de transfer in acest sistem a ajuns in Romånia la 900. La nivel mondial, aproximativ 40% din agentii Western Union se gasesc in cadrul oficiilor postale, 30% se afla in banci si 30% la institut ii financiare particulare. |n tara noastra, WU lucreaza cu Posta Romåna, Banc Post, Banca Romåna pentru Dezvoltare, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Finansbank, Eurom Bank si Dollar Expres Romånia. Tehnic, transferurile de fonduri se realizeaza in baza unui schimb de mesaje standard (instructiuni de transfer) intre banci. Mesajele sint transmise de catre sau in numele bancii ordonatorului, in mod direct sau prin intermediul unei banci corespondente, catre banca beneficiarului. Practic, omul se prezinta la sediul bancii, completeaza un formular, achita taxa de transfer si primeste un cod format din 8-10 cifre, pe baza caruia, dupa circa 10 minute, destinatarul poate ridica suma trimisa. Comisioanele platite la transfer sint intre 4 la suta si 16 la suta din suma trimisa – in functie de compania pentru care optati sa trimiteti, de tara in care se trimit banii si, fireste, de marimea sumei expediate. Suma maxima per persoana/transfer/zi este de 5000 $ din Romånia in alte tari si 10.000 $ din alte tari in Romånia. Concret, un expeditor are de platit intre 7 euro – pentru sume de pina la 50 de euro si 189 euro – daca sumele trimise sint pina la 5.000 euro. |ntrucit concurenta este mare, unele companii mai mici au trecut la prestarea unor servicii aproape personalizate. Astfel, reprezentantii Smith&Smith au mers in Israel prin cartierele muncitorilor romåni, anuntind ca pentru acestia ghiseele ramin deschise pina seara tirziu si simbata si duminica. Mai mult, alte agentii sint dispuse chiar sa treaca lunar pe la domiciliul clientilor pentru a le prelua sumele, astfel incit acestia sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze la sediile companiei.

EXPEDIERILE „LA SACOS A “ – LA CONCURENT A CU CELE LEGALE

Piata transferurilor valutare din Romånia are insa si o componenta „la negru” – cea pe care opereaza soferii de pe autocarele care fac zilnic ruta Spania si Italia. Potrivit unor surse din cadrul firmelor de transport, valoarea estimata a expedierilor „la negru”, ajunge anual tot la 2 miliarde de euro, egalind totalul sumelor de bani care se trimit si pe caile oficiale. Comisioanele sint la un sfert din cele practicate de firmele de transfer rapid, dar si riscurile sint pe masura. Numai anul trecut au existat 43 de situatii in care soferii unor asemenea transporturi au fugit cu banii, lasind clientii cu ochii in soare. Pe plan mondial, locul intii pe piata transferurilor valutare este ocupat tot de Western Union, urmata de MoneyGram si Smith&Smith. Analistii spun insa ca piata transferurilor rapide s-ar putea diminua, din cauza ca, dupa integrarea in UE, multi romåni se vor stabili definitiv cu familiile in tarile in care muncesc acum doar temporar si nu vor mai avea motiv sa trimita sume consistente in tara.
Dan Popa
Sursa: Prezent

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *