Stiri si noutati

Tranzactiile ilegale cu petrol, in topul evaziunii fiscale

Ilinca Teodoriu

Tranzactiile ilegale cu petrol produc cea mai mare evaziune la bugetul statului, a declarat, ieri, Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale pentru Control. Potrivit acestuia, piata produselor petroliere se ridica la 3,7 – 4,7 miliarde de dolari anual, diferenta mare din estimare reprezentand valoarea produselor vandute pe piata neagra. "Anul trecut, prejudiciile cu produse petroliere au insumat peste 15.000 miliarde de lei, insa acesti bani sunt doar varful aisbergului, pentru ca o mare parte a operatiunilor nu sunt descoperite", a spus Blanculescu, in cadrul seminarului "Piata petrolului" organizat de Fin Media – Piata Financiara. Potrivit declaratiilor sale, cele mai uzitate metode de frauda sunt substituirea in acte a benzinei normale cu benzina de avion, ce nu este accizata, si a motorinei cu combustibil pentru incalzit sau contrafacerea carburantilor prin amestecarea diferitelor produse petroliere ce nu sunt supuse accizarii. "Metoda clasica in afacerile ilicite cu produse petroliere este substituirea marfurilor. Filiera presupune aprovizionarea si vinderea simultana a produselor accizate si a celor neaccizate, unele dintre aceste produse prezentand parametri tehnici apropiati carburantilor auto", a precizat Blanculescu.

Alte doua modalitati de frauda sunt exporturile fictive de carburanti, afacere destul de profitabila, deoarece la export nu se platesc taxe, cat si vanzarea motorinei subventionate de stat pentru agricultura.

Patriciu: Benzina ar trebui sa se scumpeasca

Potrivit sefului grupului Rompetrol, Romania se confrunta si cu probleme legate de capacitatile de rafinare. "Din cauza investitiilor foarte mari pe care le necesita, in cativa ani, capacitatile de rafinare se vor reduce. Pentru a ajunge la standardele UE, in urmatorii doi-trei ani sunt necesari aproximativ 600 milioane de dolari", a apreciat Patriciu.

Potrivit presedintelui Rompetrol, un pret real al carburantilor ar asigura rafinariilor fondurile necesare pentru investitii in retehnologizare. Aceasta ar insemna o scumpire a benzinei cu 4.000 de lei pe litru, a precizat Patriciu.

Legea petrolului trebuie modificata

Pe de alta parte, investitorii straini prezenti pe piata petroliera din Romania considera ca legislatia referitoare la negocierea, incheierea si executarea acordurilor de concesiune trebuie imbunatatita. Potrivit lui Dan Borbely, avocat asociat al societatii de avocatura Musat si Asociatii, un prim act normativ ce ar trebui modificat este Legea petrolului. Potrivit acestuia, actul normativ adoptat in 1995 nu reglementeaza nici etapa de negociere, nici cea de renegociere a acordurilor petroliere.

"Aceasta problema este relevanta mai ales in contextul actual, cand privatizarea Petrom poate conduce la o astfel de situatie: compania ar putea cere sa renegocieze acordurile incheiate, in urma preluarii acesteia de catre un investitor privat", a spus Borbely.

In martie, Senatul a aprobat proiectul unei noi legi a petrolului, prin care se acorda o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste regimul concesiunilor si organizarea rundelor de licitatie. In acelasi timp, sunt eliminate unele prevederi percepute ca discriminatorii sau restrictive.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *