Stiri si noutati

Trezoreria americana va reintroduce obligatiunile pe termen de 30 de ani

Administratia Bush a anuntat miercuri ca incepand cu 2006 Trezoreria SUA va reintroduce obligatiunile pe termen de 30 de ani (30-year Bond), o decizie care va ajuta la finantarea datoriei nationale prin atragerea investitorilor interesati de o optiune de investitie sigura pe termen lung, inforemaza AP.

Departamentul american al Trezoreriei a precizat ca prima emisiune de obligatiuni pe termen de 30 de ani va fi derulata in primul trimestru al lui 2006, urmand sa aiba loc cate doua emisiuni pe an. "Consideram ca acesta este un pas prudent pentru managementul datoriei nationale, o masura care va permite Trezoreriei sa finanteze nevoile de imprumuturi ale guvernului la cel mai scazut cost pe termen lung", a declarat adjunctul secretarului Trezoreriei, Randal Quarles. Departamentul Trezoreriei nu a indicat insa cate obligatiuni de acest fel intentioneaza sa vanda anul viitor.

SUA a incetat sa vanda acest tip de obligatiuni in luna octombrie 2001, acesta fiind si ultimul an in care SUA a inregistrat un surplus bugetar. Dupa aceasta data, SUA a acumulat datorii masive care, in prezent, au ridicat datoria nationala a SUA la 7.800 miliarde dolari. In prezent, obligatiunile cu cea mai lunga perioada de maturitate emise de Trezoreria SUA sunt cele cu o perioada de 20 de ani.

Analistii considera ca reluarea emisiunilor de obligatiuni pe 30 de ani, emise pentru prima data de SUA in 1977, este o decizie rezonabila din mai multe perspective. In prezent ratele dobanzilor se afla la un nivel scazut, iar daca situatia se va mentine si pe termen lung, guvernul SUA va dispune de oportunitatea de a se imprumuta la un nivel al dobanzii foarte atragator. In al doilea rand, prim emiterea de obligatiuni pe 30 de ani, administratia Bush va putea sa refinanteze datoria pe termen scurt, protejand insa finantele de asa-numitele riscuri de tip "rollover".

La randul sau sectorul financiar american, care a cerut reluarea emisiunilor de obligatiuni de acest tip, considera ca obligatiunile pe termen de 30 de ani sunt investitii atractive pentru fondurile de pensii, companiile de asigurari si alte categorii de investitori interesati de completarea portofoliilor lor cu investitii de risc redus. La aceasta se adauga viitorul val de pensionari din generatia "baby boom", care vor cauta si ei investitii sigure pe termen lung.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *