O afacere banoasa, dar oneroasa a fost dejucata de catre comisarii Garzii Financiare (GF) la cateva luni de la punerea ei pe picioare. Astfel, firma de import si comercializare a produselor electrice importate din Turcia, Complet Electric SRL, infiintata de turcul Hursit Bugday, a dat un tun de sapte miliarde de lei prin interpusi, cu toate ca a parasit tara inca de la constituirea firmei. Practic, marfa adusa din Turcia – prize, intrerupatoare, stechere etc., era vanduta in doua magazine situate in Bucuresti, plata catre firma importatoare realizandu-se prin cont bancar, pe masura vanzarilor. La data controlului, valoarea marfii nevandute se ridica la 10 miliarde lei. Cei doi imputerniciti ai turcului la firma Complet Electric se ocupau si cu devalizarea conturilor bancare, prin "justificari neserioase precum achizitii componente elelctrice de la persoane fizice", dupa cum s-a exprimat comisarul general al GF, Neculae Plaiasu. Acesta este si cazul lui Mozoloea Mircea, care prin aceasta metoda a intrat in posesia a peste sapte miliarde lei, pe care i-a schimbat in valuta si i-a scos in afara tarii.
Prietenie romano-turca
Cetatenii turci au fost ajutati si de un alt roman, Ambrasa Costica, care, printr-o firma specializata in tinerea evidentelor contabile, le-a dat "consultanta" la intocmirea unor documente financiar-contabile care au contribuit la eschivarea de la plata obligatiilor fiscale. Prin asemenea manopere, bugetul de stat a fost prejudiciat cu sase miliarde de lei, dosarul fiind inaintat organelor de urmarire penala.
Evaziune de 25,7 miliarde de lei
Un alt caz care a fost prezentat organelor de urmarire penala este cel al societatii RGS Industries SRL, care a vandut, spre finele anului trecut, o cladire si un teren in valoare de 44,4 miliarde de lei (circa 1,2 milioane dolari). Cercetarile GF au scos la iveala faptul ca RGS Industries nu functioneaza la sediul sau declarat, iar administratorul sau, Saleh A.M. Murad, a disparut de la locul de domiciu, dupa efectuarea tranzactiei. "In bazele de date a GF, acesta figureaza ca fiind implicat in activitatea mai multor firme-fantoma", se arata in nota de control a institutiei. Luna octombrie 2001 a fost pentru RGS Industries una a tunurilor date bugetului de stat, caruia i-a adus un prejudiciu de circa 25,7 miliarde lei (TVA si impozit pe profit). Aceasta, dupa ce RGS Industries a vandut o instalatie de fabricat si impachetat tigarete, in valoare de 13,1 miliarde lei, bani achitati de cumparator dintr-un credit primit de la firma RGHS Tobacco LTD, cu sediul intr-un paradis fiscal.
Operatiunea s-a desfasurat la o zi dupa tranzactia imobiliara amintita, cumparatorul virand banii intr-un cont deschis la aceeasi banca. In decontul TVA a RGS Industries pe octombrie 2001 nu au fost evidentiate integral aceste vanzari, ba, din contra, au fost inregistrate fictiv cumparari, cu o valoare mai mare decat cea a vanzarilor, pentru a se evita plata impozitelor catre stat.
Have something to add? Share it in the comments.