Stiri si noutati

Turcia este preocupata de dezvoltarea relatiilor economice cu statele din regiune, mai ales in domeniul energetic, declara ministrul Hilmi Guler

Turcia acorda o mare importanta relatiilor economice cu statele din regiune, mai ales in domeniul energetic, a declarat miercuri, la Bucuresti, ministrul turc al energiei, Hilmi Guler, la reuniunea ministrilor economiei din Zona Marii Negre, Balcani si Europa Centrala.
Cerintele de energie ale Turciei sunt din ce in ce mai mari, consumul de electricitate urmand sa se dubleze pana in anul 2020, iar securitatea si siguranta sectorului energetic este deosebit de importanta, a subliniat oficialul turc.
Guler a afirmat ca pe termen lung Turcia va putea fi tranzitata de o cantitate de gaze naturale de 2,5 ori mai mare decat in prezent si ca transportul petrolului prin Turcia a ajuns intr-un moment de cumpana, din cauza unor factori geografici, de mediu si socio-politici.
In cadrul discutiilor cu ministrul roman al economiei si comertului, Ioan Codrut ?eres, cei doi oficiali au abordat o serie de proiecte concrete si aspecte legate de interesele economice comune pe care le au statele din regiune.
Discutiile au vizat proiectul Nabucco de transport al gazelor din Caspica, cel privind construirea unui cablu submarin de transport al energiei electrice, proiecte in domeniul energiei si resurselor naturale.
Ministrul roman i-a prezentat omologului sau o scrisoare privind construirea cablului submarin de transport al energiei electrice si l-a invitat sa viziteze societatea Transelectrica. Totodata, a propus initierea unor proiecte in domeniul energiei nucleare, concomitent cu gasirea unor solutii pentru depozitarea deseurilor radioactive.
"Turcia este un partener comercial consecvent al Romaniei (.) Trebuie sa ne concentram pe proiecte de infrastructura benefice ambelor tari si regiunii", a spus ministrul ?eres.
Schimburile comerciale romano-turce cunosc un trend ascendent, volumul inregistrat la finele lunii septembrie 2005 fiind de peste opt ori mai mare decat cel al anului 1989 si de cinci ori mai mare fata de 1995. In 2005, este estimat un volum record al schimburilor comerciale bilaterale, de peste patru miliarde dolari.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *