Stiri si noutati

"Tutunul Romanesc" a fost scos din nou la privatizare

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a lansat la privatizare Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" (SNTR) S.A. si, potrivit anuntului, la negocieri vor putea participa numai investitorii cu experienta in selectionarea, cultura si procesarea tutunului si care au avut in 2002 o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari. Potentialii cumparatori vor depune ofertele finale pana la data de 23 decembrie, iar documentele de precalificare vor fi deschise pe 5 ianuarie 2004.

Capital social de peste 21,5 milioane euro

Obiectul principal de activitate al SNTR este fabricarea produselor din tutun. Societatea are un capital social de 871.325.001.000 lei (peste 21,5 milioane euro), distribuit in 3.907.287 actiuni. Pachetul APAPS scos la vanzare este de 56.408% din capitalul social subscris. "SNTR este unul dintre cei mai importanti contribuabili la bugetul de stat, care asigura existenta a peste 50.000 de mici fermieri cu care face contracte anual si de la care achizitioneaza tutunul", a declarat presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu.

A doua privatizare

Reamintim ca SNTR a mai fost privatizata o data, fostul actionar majoritar al societatii, grupul InterAgro, anuntand in luna aprilie a.c. ca doreste sa vanda actiunile detinute la Tutunul Romanesc in cadrul aceleiasi tranzactii prin care statul va transfera pachetul majoritar unui alt investitor. InterAgro a devenit actionar majoritar al SNTR la sfarsitul anului 2001, prin preluarea unui pachet de 52,5% din actiunile SNTR. Un pachet de 47% din actiunile societatii a fost transferat la inceputul anului 2003 in proprietatea APAPS, de la Administratia Domeniilor Statului. Participatia APAPS la capitalul social a devenit ulterior majoritara, ca urmare a reevaluarii unor terenuri.

La sfarsitul anului trecut, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a retras licenta de marcare acordata SNTR, ceea ce a dus la incetarea activitatii societatii. Reamintim ca SNTR a beneficiat, la sfarsitul anului 2001, de esalonarea pe o perioada de cinci ani a unor datorii in valoare de 1.675 de miliarde de lei si de scutirea de la plata unor majorari de intarziere de 1.392 miliarde de lei. Societatea a acumulat noi datorii in 2002, in suma de 750 miliarde de lei. La inceputul acestui an, MFP a constatat ca SNTR nu a platit in totalitate obligatiile curente ale anului 2002. Ca urmare, a pierdut esalonarea acordata prin OUG nr. 180/ 2001 si, implicit, scutirea de majorari si penalitati de care a beneficiat la acel moment. (Arpad Dobre)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *