Stiri si noutati

"Tutunul Romanesc", cumparat de un consortiu inregistrat in Insulele Virgine

Ilinca Teodoriu

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului(APAPS) a semnat, ieri, cu consortiul Tobacco 2003/UE, contractul de trecere in proprietate privata a Societatii Nationale "Tutunul Romanesc"(SNTR). Potrivit documentului, valoarea totala a acestei tranzactii este de circa 12 milioane de euro, din care 5,5 milioane euro reprezinta datoriile comerciale asumate de catre cumparator. In fapt Tobacco va plati pentru actiuni SNTR numai 1,6 milioane de euro restul banilor fiind necesari pentru investitii tehnologice.

"Privatizarea acestei societati a nascut polemici de-a lungul timpului, dar cred ca acum am incheiat un contract bun, ce se adreseaza in primul rand societatii, in sensul ca ii va conferi o perspectiva si siguranta. Pentru aceasta actiune, toate datoriile bugetare ale societatii au fost sterse si in plus a fost facuta si o restructurare de urgenta. Negocierile nu au fost usoare, dar, o data cu semnarea contractului, speram ca SNTR sa iasa din categoria societatilor problema", a declarat presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu. Potrivit acestuia, din tranzactie statul a obtinut peste 6 milioane de euro. "Daca in 2001 statul ar fi trebuit sa plateasca 7-8 milioane de euro sa aduca pachetul majoritar inapoi, dupa doi ani am obtinut peste 6,3 milioane din vanzarea pachetului catre alte persoane", a precizat Musetescu.

Consortiu creat special pentru SNTR

Cu toate ca initial, de preluarea SNTR s-au aratat interesate mai multe societati, in final, APAPS nu a primit decat o singura oferta. "Singurul ofertant a fost consortiul Tobacco 2003, format din Galaxy Energy International LTD si CTS Italia", a recunoscut seful APAPS. Potrivit lui Stephen Jarvos, avocatul companiei Galaxy, compania italiana CTS are ca principal obiect de activitate cultivarea si procesarea tutunului, in timp ce Galaxy se ocupa cu managementul si administrarea si vapoarelor. "Consortiul CTS are o experienta in afacerile cu tutun de peste 250 de ani si doreste sa-si extinda activitatea in estul Europei. In ceea ce priveste compania Galaxy, aceasta aduce stabilitatea financiara", a declarat Stephen Jarvis. El a adaugat ca societatea pe care o reprezinta este inregistrata in Insulele Virgine Britanice. Pe de alta parte, reprezentantul noului proprietar al SNTR a refuzat sa dezvaluie alte informatii privind cele doua companii, sustinand ca nu are aceste informatii si "chiar daca le-as avea, nu as putea sa le dezvalui". In schimb, Ovidiu Musetescu a adaugat ca informatiile privind cele doua companii pot fi gasite pe Internet. Seful APAPS a tinut sa precizeze ca nu exista nici o legatura intre consortiul Tabacco 2003 si omul de afaceri Ioan Niculae, fostul proprietar al SNTR. "Am facut verificari si nu am identificat nici o legatura formala cu Ioan Niculae", a mai spus Ovidiu Musetescu.

Marcile traditionale vor fi produse in continuare

Potrivit contractului de privatizare, cumparatorul nu are dreptul sa modifice, timp de cinci ani, restrangerea sau modificarea activitatii principale. De asemenea, noii proprietari nu pot sa transfere dreptul de proprietate si nici sa instraineze activele SNTR timp de cinci ani. "Cumparatorul se obliga ca pe o perioada de cinci ani de la semnarea contractului sa protejeze, sa promoveze si sa nu instraineze marcile de fabrica, brevete sau licente aflate in patrimoniul societatii", informeaza APAPS. "Exista un plan de restructurare ce va fi detaliat in primele saptamani. In plus, pentru ca SNTR s-a identificat prin anumite marci traditionale am crezut ca este o chestiune emotionala sa precizam in contract ca noul proprietar sa mentina marcile traditionale. In plus, aceasta privatizare este benefica si pentru aproximativ 45-50.000 de cultivatori de tutun ce vor avea piata de desfacere, una dintre clauzele contractului fiind aceea potrivit careia aprovizionarea principala cu tutun sa se realizeze de pe piata autohtona", a mai spus seful APAPS.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *